IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската икономика се сви с 0,5% през третото тримесечие

Основната причината за спада е в свиването на земеделското производство с 3,5%

17:16 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилската икономика се сви с 0,5% през третото тримесечие

Най-голямата икономика в Южна Америка – Бразилия, отчете отстъпление от 0,5% в периода юли-септември на тримесечна база, съобщи Националният институт по география и статистика, цитиран от BBC.

Анализаторите очакваха забавянето да е с 0,2%. Все пак, сравнена с третото тримесечие на 2012 г., икономиката отбеляза ръст от 2,2%.

Спадът се дължи най-вече на намаленото производство в земеделието, което се сви с 3,5% между юли и септември спрямо силното второ тримесечие. Свиването е закономерно, тъй като в периодът между април и юни се прибира реколтата. Тогава бразилската икономика се разшири с 1,8% спрямо първото тримесечие, надминавайки очакванията.

На годишна база обаче, икономиката се забавя – миналата година растежът беше едва 0,9% след 2,7% през 2011 г. и 7,5% през 2010 г.

Размерът на инвестициите също бележи спад от 2,2%. Единственият положителен резултат за тримесечието е ръстът от 1,2% на публичните разходи. Въпреки това държавни длъжностни лица предупредиха, че няма възможност за по-нататъшни стимули.

Специалисти обявиха, че ще понижат прогнозите си за бразилската икономика, след като официалните данни бяха публикувани. Главният икономист в Gradual Investimientos Андре Перфейто каза, че ще намали очакванията си за растеж за 2014 г. до 2,4-2,5% от 2,7%.

Подобно на него икономистът в инвестиционната банка Espirito Santo Флавио Серано очаква годишния растеж да бъде около 2,2-2,3%, а не 2,5%, каквато беше старата му прогноза. „Не можем да постигнем растеж въпреки редицата икономически стимули“, добави той.

Бразилската централна банка повиши основната си лихва с половин пункт до 10% миналата седмица, като това беше шестото ѝ поредно вдигане и най-високото от март 2012 г. То има за цел да обуздае растящата инфлация – цените на потребителските стоки в страната се повишиха с 5,8% през октомври на годишна база, надвишавайки целта на управляващите от 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още