fallback

Китай ще продължи с "благоразумната" си парична политика и през 2014 г.

Глобалната икономика ще продължи да се възстановява с бавни темпове въпреки проблемите, смятат от Китайската централна банка

11:41 | 31.12.13 г.

Китай ще продължи с "благоразумната" си парична политика и през следващата година, поддържайки подходящо ниво на ликвидност с цел постигане на "разумен растеж" на кредитирането.

Новината бе съобщена на официалния интернет сайт на Китайската централна банка, която проведе последното си заседание за годината в понеделник, пише MarketWatch.

Властите във втората най-голяма икономика в света се борят да ограничат бързия растеж на кредитирането. Мярката, измерваща общото социално финансиране, нарасна с 13,2% на годишна база през първите 11 месеца на 2013 г.

Ликвидността също е неравномерна, което доведе до многократни пикове на междубанковите лихвени проценти през последните месеци. 7-дневният водещ лихвен процент по репо сделките достигна равнище от над 9 на сто през миналата седмица в сравнение със средното за годината ниво от около 3%.

Според централните банкери финансовите пазари са останали стабилни, докато цените на вътрешния пазар са били "относително стабилни". Като "положително" бе класифицирано и равнището на инфлацията на потребителските цени, което в нито един от месеците не надвиши заложения таван от 3,5 на сто.

Китайската централна банка също така съобщи, че ще извърши допълнителна либерализация на лихвените проценти и ще реформира обменния курс на юана. Въпреки това институцията не се ангажира със срокове за постигането на целите си.

Пекин направи крачка към реформа на лихвените равнища през юли, ограничавайки масивния си контрол върху лихвите по кредитите. Въпреки това горната граница за платените лихви по банковите депозити остана в сила.

Централните банкери заявиха още, че ще следят отблизо промените във вътрешните и международни условия за ликвидност. По думите им глобалната икономика се очаква да продължи да се възстановява с бавни темпове въпреки оставащите проблеми на всякъде по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
fallback