IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на местните китайски власти достига 3,3 трлн. долара

Нарастващите задължения са се изкачили до тревожно ниво, сочи становище на Китайската академия за социални науки

09:28 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дългът на местните китайски власти достига 3,3 трлн. долара

Местните власти във втората по големина икономика в света - Китай, се борят с нарастващите си задължения, които вече са се изкачили до "тревожно ниво", заплашващо бързия темп на растеж на икономиката. Становището е част от проучване на базираната в Пекин Китайска академия за социални науки, цитирана от WBP Online.

Считано към края на 2012 г., дългът на местните власти в Китай е достигнал 3,3 трлн. щатски долара. Задълженията на вътрешните правителства представляват голяма част от общия размер на държавния дълг, който се очаква да достигне 4,56 трлн. долара, или около 53 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според изследването местният дълг се е удвоил от равнището, което бе отчетено преди три години, когато за последно китайското правителство проведе одит на националните дългове. Последната правителствена проверка започна през юли, но резултатите за 2013 г. все още не са обявени.

Въпреки че дългът на местната власт в Китай не достига нивата, наблюдавани при някои други големи икономики, като САЩ, Германия и Япония, анализаторите са загрижени за скоростта на неговото нарастване.

Експертите смятат, че задълженията са част от продължаващия кредитен бум, стимулиран от регионалните правителства, които са заявили за финансиране големи и трудно изпълними инфраструктурни проекти с цел борба с тенденцията на забавяне на икономиката.

Според анализатори това, в комбинация с експанзивната парична политика на правителството и неправилното разпределение на капитала, би могло да доведе до силно разрастване на пазарни балони.

Китайската икономика продължава тенденцията на забавяне на разрастването си. През 2013 г. се очаква националното стопанство да се разшири със 7,6% – малко над официалната цел на правителството от 7,5%. По този начин втората по сила икономика в света ще отбележи третия си пореден годишен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още