IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаква икономически ръст от 7,6% през тази година

Според тази прогноза икономиката на азиатската държава се забавя, но пък покрива заложените цели на правителството

09:20 | 26.12.13 г.
Китай очаква икономически ръст от 7,6% през тази година

През тази година икономиката на Китай ще запише ръст от 7,6 на сто, сочи правителствен доклад, цитиран от китайската агенция Xinhua. Така развитието на икономиката се забавя спрямо миналата година, когато записа увеличение от 7,7%.

Прогнозата обаче е в рамките на поставените правителствени цели от 7,5 на сто, пише Bloomberg. Ако очакванията се изпълнят, за трета поредна година Китай отбелязва забавен ръст на икономиката си.

Анализатори, цитирани от Bloomberg, прогнозираха икономическият ръст в азиатската страна през 2014 година да достигне до 7,4%. Това би било най-ниското ниво от 24 години насам. Правителствените прогнози пък са за ръст от 7,5 на сто.

В доклада на правителството се посочват различни причини за по-бавното развитие през тази година. Сред тях са дори и фактът, че замърсяването се увеличава и се налагат по-сериозни разходи за опазване на околната среда. Проблемни се оказват и социалните конфликти в страната.

По данни на правителството растящата заетост също повишава разходите на държавата. В 27 китайски провинции минималната заплата се повишава със средно 17% през тази година.

Повече подробности можете да видите в репортажа на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още