IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по междубанковите кредити в Китай изкачиха 6-месечен връх

Според анализаторите свиването на ликвидността се дължи на сезонни фактори и няма причина за паника

16:46 | 23.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по междубанковите кредити в Китай изкачиха 6-месечен връх

Днес лихвените проценти по междубанковите кредити в Китай изкачиха нов 6-месечен връх, въпреки че Централната банка на Китай (The People's Bank of China, или PBOC) се намеси спешно, като вля ликвидност на пазара. И въпреки всичко – пазарните специалисти казват, че няма причина за паника, пише CNBC.

Според анализаторите свиването на ликвидността се дължи на сезонни фактори, измежду които скоростното набиране на средства от страна на банките, за да посрещнат регулаторните изисквания и растежът на търсенето на средства от страна на корпорациите.

Седемдневният лихвен процент по репо операциите, който е ключовият показател за ликвидността в банковата система на Китай в краткосрочен план, се покачи до 9,8%. За сравнение - в петък бе 8,2%. По този начин процентът регистрира нов рекорд, след като на 20 юни също беше достигнал небесата заради кредитната криза.

В петък Централната банка на Китай съобщи, че в периода 18-20 декември е инжектирала ликвидност в размер на 300 млрд. юана (49,41 млрд. долара) чрез т. нар. краткосрочни ликвидни операции short-term liquidity operations, или SLOs). Банкерите отчетоха и факта, че свръхрезервите в банковата система са преминали сумата от 1,5 трлн. юана – ниво, което е изключително високо.

„През декември правителството по принцип изтегля депозитите си от централната банка, за да разпръсне средствата на държавните предприятия по сметки в търговските банки”, обяснява пазарният анализатор в IG Евън Лукас. Поради тази причина Централната банка на Китай изтегля ликвидност, за да компенсира притока й.

Експертите на Goldman Sachs очакват по-ясната комуникация от страна на централните банкери да облекчи натиска върху междубанковите лихви.

„Считаме, че PBOC ще продължи да прилага краткосрочни ликвидни операции и операции на открития пазар и/или че ще даде по-ясни насоки за своите намерения, което е необходимо за защита от един предполагаем натиск върху финансирането. Очакваме междубанковите лихвени проценти да се върнат пак към „нормалния” търговски диапазон от около 4,5%, който виждаме през последните няколко месеца, след като пречките пред пазара и несигурността изчезнат”, пишат в свое становище икономистите на Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още