IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще продължи с умерената си политика и през 2014 г.

Централната икономическа конференция на страната отложи определянето на целта за растежа догодина за март

18:07 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай ще продължи с умерената си политика и през 2014 г.

Китайските лидери ще поддържат умерена икономическа политика, за да постигнат стабилен растеж през 2014 г., а реформите ще бъдат продължени. Това съобщи местно радио след края на закритото заседание на Централната икономическа работна конференция днес.

Тази година Пекин обяви план за смели реформи през следващото десетилетие, които да осигурят на втората най-голяма икономика в света стабилен растеж след тридесет години на главоломно разширяване.

Китай ще заложи на разумна парична политика и насърчаваща фискална такава през следващата година. Това се казва в съобщението, цитиращо изявление след края на годишната Централна икономическа работна конференция, на която се събират партийни лидери, министри и провинциални управници.

Не е била обявена цел за растеж на БВП за 2014 г. Целите за годишен икономически растеж, инфлация и парично предлагане ще бъдат обявени през март. Някои правителствени икономисти смятат, че властта ще се цели в 3,5% инфлация, 13% парично предлагане и 20%-ен ръст в инвестициите във фиксирани активи.

Китайските законодатели бяха разделени по въпроса дали целта за годишен растеж на БВП за следващата година трябва да бъде намалена до 7% от сегашните 7,5%. Нужен е растеж от 7,2% за да се поддържа нивото на безработица – това каза премиерът Ли Къцян миналия месец, предполагайки цел от 7,5%.

Всеобщото мнение е, че икономиката на страната ще се разшири със 7,6 – 7,7% - малко над целта на властта, но въпреки това близо до най-слабия ръст от азиатската финансова криза в края на 90-те години насам.

„Каквато и да е целта за 2014 г., няма да има нови сериозни промени в политическия курс, тъй като стабилността ще бъде основната цел на правителството”, коментира главният икономист в Sheynin & Wanguo Securities Ли Хуейюн.

На конференцията, която беше председателствана от президента Си Дзинпин, се реши да се преследва умерен ръст в кредитното и социалното финансиране, докато се извършват валутни реформи и такива спрямо основния лихвен процент.

Властта в Китай иска да отклони икономиката от сегашния ѝ курс, който я прави зависима от инвестициите и износа, към такъв, насочен към по-голямо потребление, иновации и услуги, тъй като последните ще донесат по-голяма стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още