IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай направи още една стъпка в посока либерализиране на финансовия си сектор

Централната банка позволи на търговските банки да търгуват депозитни сертификати с лихвен процент, определен от пазара

13:05 | 09.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сградата на Централната банка на Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Централната банка на Китай. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Китай съобщи, че ще позволи на търговските банки в страната да търгуват с депозити помежду си. За целта те ще използват депозитни сертификати, считано от понеделник, пише ВВС.

Лихвеният процент по депозитните сертификати ще бъде определен от пазара за разлика от обикновените депозити, по които в Китай има таван. Този ход най-вероятно ще подобри паричното обращение на междубанковия пазар.

Минималната сума на един депозитен сертификат трябва да бъде 50 млн. юана (8,2 млн. долара) и банките ще трябва да информират централната банка предварително за количеството, което те възнамеряват да емитират за година.

В един момент през юни овърнайт лихвата по кредитите на междубанковия пазар надвиши 25%, тъй като банките си отпускаха заеми едни на други на фона на съществуващата криза на паричния пазар, преди отново да спадне в следващите дни.

През юли Централната банка на Китай премахна долния праг на лихвените проценти по кредитите, предлагани от финансовите институции. Това се отчете като основна стъпка в посока либерализиране на лихвените проценти.

Решението на централните банкери бе насочено и към намаляване на финансовите разходи за предприятията и потребителите, което от своя страна да стимулира вътрешното потребление. Именно към това се стреми Пекин в опит да преформулира модела си на икономически растеж, базиран на инвестициите и износа, към модел, задвижван от потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още