IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Китай си е поставил амбициозен план за икономически реформи

Oтношенията между САЩ и Китай са много важни не само за нас, но и за световната икономика, заяви американският финансов министър

12:59 | 15.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джак Лю: Китай си е поставил амбициозен план за икономически реформи

Новата правителствена стратегия на Китай е амбициозна програма за пазарни реформи. Това заяви финансовият министър на САЩ Джак Лю в навечерието на срещата си с президента Си Дзинпин.

"Очаквам с нетърпение да обсъдим тези въпроси, включително и ребалансирането на китайската икономика към задвижване основно от вътрешното потребление", посочи Лю при срещата си с вицепремиера Уан Йен.

Министърът също така заяви, че ще постави пред Дзинпин въпроса за "осигуряване на равни условия за търговия и инвестиции, укрепване на защитата и прилагане на правата на интелектуална собственост, включително търговските тайни", съобщава Wall Street Journal.

По-рано тази седмица Комунистическата партия на Китай публикува официално комюнике, в което бяха представени накратко основните теми, разисквани по време на 4-дневния Трети пленум на партията.

Документът провокира някои експерти да отбележат, че неясните формулировки повдигат въпроса за политическите ангажименти на Китай спрямо реализирането на реформи в сферата на частните и чуждестранните инвестиции.

Според Лю пазарните реформи са необходими за поддържане на дългосрочния растеж в Китай. Той допълните още, че липсата на покачване на вътрешното потребление може да доведе до множество проблеми за втората най-голяма икономика в света.

"Икономическите отношения между САЩ и Китай са много важни не само за нас, но и за световната икономика", добави още Джак Лю.

Повече за посещението на американския финансов министър в Китай може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още