IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да режеш или да не режеш? Това е въпросът пред китайската икономика

Управляващите в Пекин ще обсъждат дали да намалят целта си за растеж на БВП през 2014 г.

16:50 | 10.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Да режеш или да не режеш? Това е въпросът пред китайската икономика

Китайското правителство се събра за провеждането на годишната Централна икономическа конференция, на която ще постави целите пред икономиката и планираните реформи за идната година, пише CNBC.

В центъра на вниманието е целта на китайското правителство за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) и дали тя ще бъде оставена 7,5% или ще бъде понижена до 7% на закритото заседание.

„Политическата обстановка преди месец предполагаше 7%, но напоследък се ориентира към 7,5%“, коментира днес главният икономист в Nomura Джъуей Джанг.

В публикуван наскоро доклад Китайската академия за обществени науки предвижда растеж от 7,8% през 2014 г. Според Nomura подобен резултат предполага цел от 7,5% за растеж на БВП.

На целта за БВП се гледа като на ключов показател за сериозността на управляващите да проведат реформи. Освен това би могла да покаже в каква посока ще се развиват фискалната и паричната политика през 2014 г.

„Ако правителството намали целта си до 7%, трябва да очакваме затягането на паричната политика да продължи, а правителството да е готово за по-труден период в краткосрочен план за сметка на продължителен растеж в дългосрочен“, oтбеляза Джанг. 

„При положение, че целта остане 7,5%, властта ще трябва да отслаби паричната политика, ако през първото полугодие растежът падне под 7,5%. Тогава биха могли да бъдат започнати инфраструктурни проекти, които ще стимулират растежа в краткосрочен план, но е вероятно да повишат инфлацията и да увеличат риска от силни сътресения занапред“, каза още още експертът.

„През последните месеци имаше ясни сигнали от най-високо ниво, че управляващите искат да проведат реформи, които да подобрят качеството на икономическия растеж. Но от друга страна, те имат нужда от високо ниво на растеж и стабилна конюнктура, на фона на които да бъдат проведени реформите“, каза главният икономист за Китай в Royal Bank of Scotland Луис Кюис.

Миналия месец, например, китайският премиер Ли Къцян каза, че за поддържане на подходящо ниво на безработицата е нужен икономически растеж от 7,2%. Тези му думи са в подкрепа на оставянето на целта на 7,5% вместо понижаването ѝ.

Пекин поддържаше целта си за икономически растеж на 8% в продължение на осем последователни години преди да я намали до 7,5% през 2012 г.

Официалното изявление с решенията от конференцията е насрочено за март 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още