IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скокът в лихвените проценти на паричния пазар в Китай не е притеснителен

Централната банка на Китай вече трети път се въздържа от вливането на ликвидност на паричния пазар

14:23 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Скокът в лихвените проценти на паричния пазар в Китай не е притеснителен

Скокът в лихвените проценти на паричния пазар в Китай изнерви глобалните пазари, но експертите не очакват повторение на кризата с краткосрочните лихвени проценти на пазара от юни, след като втората най-голяма икономика се стреми да запази стабилността в навечерието на ключова среща на паричната политика, пише CNBC.

7-дневният лихвен процент по репо операциите, който се смята за измерител на доверието на междубанковия кредитен пазар, се повиши за кратко до тримесечен връх от 5%, след като в сряда лихвата бе 4,05%.

Решението на Централната банка на Китай (The People's Bank of China, или PBOC) от вторник да се въздържи от вливането на ликвидност увеличи вероятността от затягане на монетарната политика. Днес бе третият път, когато РВОС не инжектира свежи пари.

В четвъртък РВОС наля масло в огъня на опасенията, че се опитва да прилага натиск върху инфлацията, след като позволи изтичане на пари от финансовата система за втора поредна седмица, подпалвайки краткосрочните лихвени проценти.

Ходът на централната банка идва в момент, в който Пекин проявява усилия за оказване на натиск върху покачващите се цени на имотите в столицата в опит да тушира растящото недоволство от рекордните цени на жилищата, предава Ройтерс.

Китай разшири възможностите за финансиране на местните правителства и местните компании за недвижими имоти, като им предостави достъп до междубанковия пазар на облигации, за да финансират жилищата на достъпни цени, което е приоритет на властите.

Данните за сектора на недвижимите имоти от тази седмица повдигнаха съмнения за наличието на имотни балони в някои големи градове, което може да предизвика увеличение на потребителската инфлация, която вече достигна 7-месечен връх.

По принцип два пъти седмично банката провежда обратни репо операции – във вторник и четвъртък. В седмицата, приключваща на 30 септември, тя отне от пазара повече от 26 млрд. долара (или 157 млрд. юана)

Според валутния анализатор в BNP Paribas И Хуей Уонг повишението на лихвените проценти на паричния пазар е сезонно явление и с това не се загатва за затягане на паричната политика.

„Предстоят плащанията на корпоративния данък и затова парите изтичат от системата“, коментира Уонг. „Също така решението на РВОС да не извършва обратни репо сделки във вторник е продиктувано от наличието на огромния приток на капитал – когато това явление се ускорява, банката се въздържа от обратните репо операции, като по този начин се опитва да управлява ликвидността.

Уонг не очаква повторение на сериозния натиск над ликвидността, който видяхме през юни, когато 7-дневният лихвен процент по репо операциите се изкачи до рекорден връх от над 10 на сто, а лихвата по еднодневните репо сделки скочи до 30%.

През ноември Китайската комунистическа партия ще проведе ключова среща за курса на икономическата политика, на която ще представи план за извършване на реформи през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още