IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да разшири общинската си облигационна програма

Според неофициални данни местните държавни дългове достигат 42% от БВП

12:33 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай може да разшири общинската си облигационна програма

Китай може да разшири пробно през ноември програмата си, която позволява на местните власти да продават облигации, съобщава CNBC. Решението на управляващите в Пекин ще дойде в отговор на опасенията, че техните огромни задължения, които до голяма степен са скрити от обществеността, създават риск за стабилността на финансовата система на страната.

Центърът за развитие на научните изследвания – мозъчен тръст, която съветва правителството на Китай, е представил предложение за по-широко използване на държавни облигации в навечерието на срещата на управляващите през ноември. Държавните ръководители ще обсъждат по-дългосрочните реформи, които може да претърпи програмата.

Според неофициални информации местните държавни задължения достигат 4 трлн. долара, или 42 на сто от брутния вътрешен продукт.

По думите на експерти бюджетните дупки може да се попълнят чрез използването на облигации, които изискват разкриване на информация и определяне на риска от потенциална неплатежоспособност от широк спектър от инвеститори.

"Отвори ли се предната врата, блокира задната", посочват в анализ от Центъра за развитие на научните изследвания. Експертите отчитат като плюс и факта, че емитирането на облигации ще разшири обхвата на местната власт и ще ѝ даде по-голяма независимост.

Китайското законодателство забранява на местните власти да емитират дълг с цел ограничаване на заемите. Въпреки това местните власти заобикалят ограничението чрез редица финансови операции посредством инфраструктурни проекти.

"Увеличението на местните държавни задължения е проблем, като се има предвид сложността и непрозрачността на общинските финанси", предупредиха от настоящия месец от Световната банка в свое регионално икономическо изследване.

"Тази липса на прозрачност доведе до по-високи равнища на дълга, отколкото иначе би било приемливо за кредиторите, инвеститорите и политиците", посочиха още от международната институция.

Много защитници на реформата се надяват измененията да бъдат официално обявени по време на третия пленум на партията през ноември. Решението ще бъде агресивен завой от пилотната програма за поетапно пласиране на местни държавни ценни книжа, която започна през 2011 г.

По думите на икономисти реално функциониращият местен облигационен пазар ще бъде ключов фактор за справяне със задълженията с оглед на продължаващия проблем с бюджетната дисциплина на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още