IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов ли е юанът да стане световна резервна валута?

Китайската валута може да се окаже големият печеливш от кризата в САЩ

12:08 | 19.10.13 г.
Готов ли е юанът да стане световна резервна валута?

През третото тримесечие обемът на валутните резерви на Китай нарасна с 163 млрд. долара, което е най-големият ръст от трите месеца до края на юни 2011 г. Как по точно се случи това обаче все още остава загадка за анализаторите.

"Валутните резерви на всички финансови институции, включително централната банка, в първите два месеца на третото тримесечие са се увеличи само с 2,8 млрд. юана. Вероятно потокът се е ускорил през септември. Според нашите оценки влиянието на курса на еврото върху резервите не трябва да е бил повече от 40 млрд. долара", отбелязва икономистът в Societe Generale Уей Яо, цитиран от агенция "Интерфакс".

"В допълнение на това търговският излишък през септември спадна значително – до 15,2 млрд. долара от 28,5 млрд. долара през август", посочва още той.

Дори ако приемем, че обемът на преките чуждестранни инвестиции се е увеличил с 20%, все още остава неясно откъде се появяват почти 100 млрд. долара, сочат оценките на The Financial Times.

Решението на Федералния резерв на САЩ да запази програмата си за изкупуване на активи определено играе своята ключова роля в стимулирането на инвеститорите да купуват китайски пари. Само на това ли се дължи обаче повишеният интерес към валутата на Поднебесната империя?

Внезапният ръст на инвеститорското доверие в Китай може би е първият признак на прехода към нова световна резервна валута. Фиаското на Съединените щати, където политиците на практика не можаха да постигнат съгласие за бюджета и тавана на дълга приближи юана към статута на глобална резервна валута.

Разбира се, все още има много фактори, които стоят на пътя на китайската валута преди да се превърне тя в новия световен господар. В това число влизат липсата на свободно обращение на юана, както и постоянната намеса на държавата в икономиката и монетарната политика.

Въпреки това Китай е доказал, че е готов да посрещне задълженията си, когато ситуацията го изисква. С оглед на хаоса в САЩ това може и да е достатъчно за инвеститорите.

Китайските власти отдавна мечтаят за възможността да победят долара. Централната банка на страната обаче е в дилема – дали да засили юана, или да заложи на девалвацията.

Износът на Китай видимо не отбелязва ръст. За да се облекчат негативите за икономиката, Китайската централна банка по-скоро трябва да избере първия вариант – засилване на паричното си средство. Регулаторът обаче явно няма подобно намерение, като дори увеличи намесата си на валутния пазар през август.

Според експерти Китайската централна банка все пак ще положи усилия, за да запази сегашния курс на юана най-малко до края на годината. Въпреки това органът има значителни проблеми с ликвидността. Те са свързани с намаляване на паричния мултипликатор на фона на опитите на правителството да обуздае сенчестото банкиране в страната.

Предстои да разберем докъде се простират амбициите на Китай да превърне валутата си в световен господар. Факт е обаче, че статутът на долара е поставен под значителна заплаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още