IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската валута влезе в „Клуба на елита“

Пълното внезапно отваряне на финансовия сектор обаче крие и рискове от подкопаване на стабилността на вече претоварения сектор

17:56 | 08.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговията с китайската валута скочи с повече от три пъти през последните години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговията с китайската валута скочи с повече от три пъти през последните години. Снимка: Ройтерс

За първи път в историята си китайският юан се нареди сред първите десет най-търгувани валути - още едно доказателство за възхода на втората по големина икономика в света и растежа на валутния ѝ пазар.

В последния доклад на Банката за международни разплащания за обема на търговията на валутния пазар китайският юан скочи до девето място. Той изпревари шведската крона, новозеландския долар и други популярни валути, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Търговията с китайската валута скочи с повече от три пъти през последните години. Средно на ден през тази година обемът на търговията с юани според банката възлиза на 120 млрд. долара. При швейцарската институция, която се е наричана и „банка на централните банки“, цитира изследване от април. За сравнение - средната търговия с долари на ден възлиза на 4,650 трилиона.

Нарастващото значение на юана подкрепя стремежа на Китай да играе по-голяма роля на един пазар, който дълго бе доминиран от долара, и в по-малка степен - от еврото. През последните три години ежедневните валутни потоци са се увеличили с повече от 30 на сто. В предишно изследване на банката от 2010 г. юанът все още беше под номер 17 в тази своеобразна класация. Увеличението е и знак за това как веригата на добавената стойност е станала по-международна и каква гъвкавост може да спечелят чужди фирми, като се възползват от юана.

Друг резултат, който показва докладът на банката, е продължаващата доминация на Лондон като валутен център: средно 41 процента от дневната търговия на валута са се осъществили в британската столица, докато през 1998 г. този дял възлизаше на 32,6% . Пазарният дял на САЩ като втори най-важен търговски център за валути се е увеличил леко през същия период. В момента той възлиза на 18,9% , с 0,6 процентни пункта по-високо равнище от преди 15 години.

Подобно на възходящия юан, и мексиканското песо за първи път попада в списъка на 10-те най-търгувани валути – за първи път от 1998 г. Това показва широкопоставен е възходът на валутите на новите пазари. Както юанът, така и песото са увеличили приблизително двойно пазарния си дял. На руската рубла, турската лира, южноафриканския ранд и бразилския реал също се падат по-големи парчета от световната търговия. Корейският вон и полската злота за сметка на това стават малко по-маловажни.

Сред валутите на развитите страни нагоре в тазгодишната класация се изкачи японската йена. Търговията с йени се изкачва в сравнение с 2010 г. със 63 на сто. Обемът на търговията долар-йена нарасна с около 70 процента, отчитат от банката.

В четвъртък китайската централна банка намекна за допълнително облекчаване на отдалечения от пазара контрол над вложенията и по-добър достъп до местната икономика и банковия сектор. Представители на централната банка сигнализираха, че усилията да се намалят ограниченията според тях няма да бъдат задържани заради увеличаването на волатилността на пазара или от външни фактори, като например затягането на политиката за парични стимули от страна на централната банка на САЩ. Наблюдателите очакват, че по-нататъшното отваряне ще ускори по-широкото използване на юана.

"Ако Китай започне да разхлабва своето регулиране на банковата дейност, за дружествата юанът в крайна сметка ще бъде изравнен с еврото", казва Анил Сауръп от валутния търговец Cambridge Mercantile Group. „Сега, когато валутата е в топ 10, все повече компании ще осъзнаят колко е важно да извършват плащания в китайската валута".

Че тази тенденция вече е започнала, показват данни от САЩ: плащанията на американските компании с юани са нараснали през първото полугодие на 2013 г. в сравнение със същия период на миналата година с близо 90 процента, показва проучване на Western Union Business Solutions. Транзакциите с юани следователно сега отговарят на 12 на сто от всички плащания от САЩ към Китай, а година по-рано делът им е бил все още 8,5%.

Китайското правителство започна през 2009 г. да либерализира валутата на страната. Постоянни проверки обаче все още усложняват живота на компаниите, които искат да плащат директно в юани. След това в началото на 2012 г. централната банка обяви, че всички китайски компании могат да уреждат търговските си сделки в китайската валута и лесно след това да я обменят в други валути.

„Преди пет години заради държавните проверки беше почти невъзможно за нашите клиенти да плащат на китайските доставчици в юани", заяви Гуидо Шулц, глобален ръководител на стратегическия отдел в AFEX, доставчик на международни платежни услуги. "Сега това е само една от многото възможни трансакции", казва той, цитиран от WSJ.

ANBO International, британски производител и дистрибутор на дървени подови настилки, плаща от повече от две години на своите китайски фирми-партньори в юани. И така намалява своите собствени разходи. Тъй като китайските фабрики обикновено искат по-високи цени за стоката си при сделки с чуждестранна валута, за да се защитят срещу евентуални колебания на валутния курс, сега благодарение на плащането в местна валута ANBO внася кухненските плотове и дървени подове от Китай на 3 до 4 процента по-ниски цени, казва изпълнителният директор Гурен Джоу. В сравнение с конкурентите в Обединеното кралство това е ясно предимство. Джоу смята, че компанията му е спестила около 1 млн. долара, откакто е преминала към плащания с юана.

Бързото покачване на търговията с валути и по-специално с  юана, обяснява защо банки и финансови центрове по света се опитват всячески да спечелят част от търговията с юани в чужбина за себе си.

Откакто през 2009 г. Китай избра Хонконг за първия си чуждестранен търговски център за своята валута, избухна ожесточена конкуренция между глобални и регионални валутни центрове, които искат да намерят мястото си като основен играч в търговията с юани. Те залагат на това, че Пекин ще продължи да се опитва да установи юана като сериозен конкурент на доминиращия долар. Най-обещаващите кандидати в момента са Сингапур и Лондон. Но също така и Токио, Сидни, Куала Лампур, Люксембург и Франкфурт се състезават на този пазар.

„През последните години юанът показа страхотна история на растежа", казва Ричард Антъни, ръководител на глобалната електронна търговия в валута в HSBC в Лондон. Обемът на търговията не се покачва само защото фирмите използват китайската валута в световната търговия. Причина е и фактът, че инвестиционната общност преоткрива юана за себе си.

При една стабилна икономика, здрава банкова система и валутен курс, който "се доближава до баланса", Китай достига до момента, в който да насърчи отварянето на капиталовия си баланс, пише Шен Сочен, ръководител на отдел „Статистика“ на китайската централна банка  в четвъртък в статия за местния водещ вестник. Капиталовият баланс измерва входящия и изходящия поток на средствата на инвеститорите, а текущата сметка отразява търговските потоци.

Промяна в стратегията на американския Фед, който е на път да намали месечните си покупки на облигации в размер на 85 млрд. долара, няма да промени китайските планове, казва Шен.

Като първа стъпка към свободно търгуем юан Китай планира според местни медийни публикации да създаде зона за свободна търговия със Шанхай, в която ще важат либералните правила за трансграничен юан.

Ако Китай наистина даде на чуждестранните инвеститори по-голяма свобода, това ще бъде важна стъпка за страната, която запази толкова дълго време строгите ограничения. Строгият контрол над валутния курс в реформаторската ера се превърна във важен инструмент на властта в Пекин. Проверките са били използвани като средство за поддържане на китайския износ на конкурентно ниво в международен план и за ограничаване на достъпа на страната от страна на валутни спекуланти.

Икономистите предполагат, че облекчаването на контрола на Китай ще помогне на страната в борбата срещу забавянето на растежа, тъй като това би повишило по-ефективното използване на капитала. Промяната ще ускори и промяната от експортно зависима към задвижвана от вътрешното търсене икономика.

Въпреки това тази стъпка крие и рискове, тъй като внезапното масово изтичане на чужди капитали може да подкопае стабилността на вече и без това претоварения финансови сектор.

През последните пет години китайските банки значително разшириха кредитната си дейност. Сега те се конфронтират с последствията - нарастване на лошите кредити. Задлъжнялостта на китайските предприятия и домакинства в края на 2012 г. възлиза на 170 на сто от брутния вътрешен продукт, а четири години по-рано тази стойност бе 117%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още