IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подкрепя валутната реформа чрез поскъпване на юана въпреки слабия износ

Силният юан е ключова цел за китайските политици в прехода им от ориентиран към износа модел на растеж към подкрепян от вътрешното потребление

14:57 | 15.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Китай подкрепя валутната реформа чрез поскъпване на юана въпреки слабия износ

Китайската централна банка изглежда се придържа към обещанието си за валутна реформа, разрешавайки на юана да достигне нов връх спрямо щатския долар въпреки признаците за неочаквана слабост на износа на страната, съобщи Ройтерс.

Днес китайската валута поскъпна за втори пореден ден, достигайки връх от 6,1011 юана за долар, след като вчера централната банка установи фиксинга си – средата на двупроцентовия коридор за търговията през деня – на най-високото му ниво, откакто го определя.

Действието бе предприето малко след публикуването на данните, че износът от Китай се е свил с 0,3% през септември на годишна база. Резултатът напълно опроверга очакванията за ръст на износа с 6%, отбелязвайки най-слабото представяне по показателя за последните 3 месеца.

Силният юан обаче е ключова цел за китайските политици, които се опитват да прехвърлят ударението от износа върху повече дължащ се на потреблението растеж. Те обаче се натъкват на оплаквания на местните износители, че един силен юан за продължителен период елиминира предимствата им на пазарите в чужбина, още повече, че търсенето отвън остава слабо.

От началото на годината юанът е поскъпнал с 2% в забележим контраст с поевтиняването на други азиатски валути, а след преоценката му през 2005 г. е добавил 35% към стойността си.

„Местните компании се надяват, че юанът няма да поскъпва още, тъй като износът все още е наистина слаб. Ако юанът продължи да повишава курса си, резултатите може да се окажат доста неприятни“, заяви валутен трейдър от филиала на европейска банка в Шанхай.

Подобен спад в износа се случи и през юни и тогава анализатори посочиха, че отчасти вината е в силния юан.

Някои икономисти предсказваха, че централната банка ще бъде принудена да остави юана да поевтинее, най-малко в символичен размер. Вместо това обаче тя втвърди курса. Валутата поскъпваше и спрямо претеглена кошница от валутите на основните търговски партньори на страната всеки месец след септември 2012 г., преди да се обезцени леко през август тази година, сочат данни на Банката за международни разплащания. Резултатите по този показател за септември ще бъдат публикувани през следващата седмица.

Търговията на спотовия пазар на юани се движеше в тесни граници от средата на август. Обменният курс бе до голяма степен стабилен и с минимална волатилност през сесията, така че пробивът напоследък стресна участниците на пазара.

„Трябва да кажа, че го намирам за странно“, изтъкна валутен дилър в публично дружество с ограничена отговорност в Шанхай. „По принцип липсва значителен фактор, който да тласка юана нагоре. Може би Големият брат е спрял интервенциите и поради тази причина доларът поевтинява. Ще трябва да изчакаме до следобед, за да видим дали това положение ще се задържи“, добави той, визирайки централната банка.

Трейдърите приписваха досегашната апатия на пазара с редовните покупки на долари от големите китайски държавни банки, които на практика спираха поскъпването на юана, а мнозина спекулираха, че те се ръководят от тайни заръки на централната банка, за да бъде осигурен баланс на спотовата търговия въпреки повишаването на фиксинга от нейна страна.

Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bullpart
преди 10 години
ми то в реда на нещата при слаб износ е да се поддържа силен юан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още