IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подкрепя валутната реформа чрез поскъпване на юана въпреки слабия износ

Силният юан е ключова цел за китайските политици в прехода им от ориентиран към износа модел на растеж към подкрепян от вътрешното потребление

14:57 | 15.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Китай подкрепя валутната реформа чрез поскъпване на юана въпреки слабия износ

Някои предполагаха, че правителството подготвя сцената за поредното разширяване на валутния коридор, който в момента е 1% от фиксинга във всяка от двете посоки, за да позволят по-голямо движение на обменния курс, увеличавайки риска и обезсърчавайки агресивните спекулации на китайските компании по отношение на валутата.

Юанът обаче излезе от валутния коридор в понеделник, поскъпвайки с 1,15 базисни пункта при относително високите изтъргувани обеми в рамките на деня, в който отбеляза най-широкия си търговски рейндж от 19 август досега.

Въпреки оплакванията на износителите реформаторите в централното правителство залагат на юана като ключ за преминаването на Китай към икономически модел, насочен към производство на висококачествени стоки за вътрешно потребление вместо механично производство на стоки с ниско качество, предназначени само за износ и конкурентни само с цената си.

По-силната китайска валута ще понижи и разходите за внос на търгуваните в долари енергоносители, ще направи по-евтино придобиването на чуждестранни компании и ще понижи необходимостта от поддържане на огромни доларови резерви, натрупани вследствие на години на пазарни интервенции, чрез които се контролираше темпото на поскъпване на юана.

Тази политика се натъкна на нарастващи критики в Китай, след като доларовият индекс, който измерва стойността на американската валута спрямо кошница от основни валути, започна да се цени по-малко, а доверието на Китай в политическите възможности на САЩ да изплащат огромните си дългове бе разтърсена от няколко последователни патови ситуации по отношение на американския бюджет и повишаването на тавана по дълга.

По-силен юан би бил полезен и за друг ключов проект: разширяването на използването на китайската валута в международната търговия, като по този начин се намалява риска от валутни преводи за китайските компании, понижавайки допълнително и необходимостта от трупане на доларови резерви.

Икономическото преструктуриране на Китай все още далеч не е приключило – на практика до момента икономическите данни показват малко признаци за промяна в основните двигатели на растежа, а износно ориентираните компании остават най-големите работодатели.

Част от причината за равнодушието на китайската централна банка към търговските данни е, че спадът на износа на годишна база може да не е индикатор за сериозен икономически проблем. На месечна база показателят отчете ръст и Луи Кааж и Тифани Циу, икономисти в Royal Bank of Scotland, предупредиха, че входящите горещи спекулативни потоци са прикрили истинската картина, тъй като са изкривили данните от преди година. Тези входящи потоци изкуствено надуват данните за износа от края на 2012 г. и началото на 2013 г., създавайки прекалено висока база за сравнение.

„Скритата картина не е толкова лоша, колкото предполагат официалните данни“, пишат те. Двамата изчисляват, че всъщност износът през септември е нараснал с 1,7% на годишна база, ако бъдат елиминирани изкривяванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bullpart
преди 10 години
ми то в реда на нещата при слаб износ е да се поддържа силен юан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още