IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон става основният център за китайски финансов бизнес в чужбина

Велика нация като Китай трябва да има голяма световна валута, посочи британският министър на финансите

10:53 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лондон става основният център за китайски финансов бизнес в чужбина

Британският финансов министър Джордж Озбърн обяви намеренията на страната да превърне Лондон в основният център за китайски финансов бизнес в чужбина. По думите му британските власти ще улеснят регламентите за навлизане и опериране на пазара на компании от Китай.

По силата на оценяваната на 8 млрд. паунда пилотна схема базираните в Лондон инвеститори ще могат да кандидатстват за лиценз за ползване на китайската валута, чрез която директно ще инвестират в китайски акции и облигации. Според досегашния регламент подобни ходове задължително минаваха през Хонконгската фондова борса.

Според Джордж Озбърн това би позволило на големите китайски банки да правят бизнес в Лондон с други компании и финансови институции. Въпреки това банковите дружества няма да имат достъп до потребителския пазар.

Към момента Лондон е един от най-големите световни центрове за търговия с юани, като реализираният среден дневен оборот е равносилен на 5,3 трлн. щатски долара, посочва BBC.

Cтрогите правила за прозрачност и изискваните парични резерви обаче принуждават Пекин да базира трите си най-големи банки в Люксембург.

"Велика нация като Китай трябва да има голяма световна валута", посочи Озбърн. "Днес ние постигнахме съгласие за следващата голяма стъпка за Лондон, който вече е световен финансов център. Той ще стане и основен глобален център за търговия с китайската валута", допълни още той.

Според канцлера на британската държавна хазна този ход би означавал повече търговия, инвестиции, бизнес и работни места за Великобритания.

Канцлерът обяви също, че се работи и по опростяването на процеса за кандидатстване за туристическа виза от страна на китайските граждани, желаещи да посетят Великобритания, докато се намират в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още