IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите китайски банки утроиха отписаните лоши кредити

Печалбите им обаче са нараснали до рекордните 76 млрд. долара, защото резервите са били заделени още при започване на просрочването на отпуснатите заеми

10:35 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Най-големите китайски банки утроиха отписаните лоши кредити

Най-големите банки в Китай са утроили размера на отписаните лоши кредити през първата половина на годината, прочиствайки балансите си преди евентуална нова вълна на фалити, съобщи Bloomberg.

Най-печелившата банка в света Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC) и четирите ѝ най-големи конкурента са заличили несъбираеми задължения на компании към тях на стойност 22,1 млрд. юана (3,65 млрд. щатски долара). Година по-рано сумата е била 7,65 млрд. юана, сочат данните.

Това обаче не се е отразило на печалбите на кредитните институции, нараснали до рекордните 76 млрд. долара, тъй като резервите са били заделени в предшестващи периоди, когато е започвало просрочването на отпуснатите заеми.

Отписването на лошите заеми може да позволи на банките да забавят нарастването на коефициента на необслужваните кредити на фона на увеличаващите се фалити във втората по големина икономика в света, смятат от Bloomberg.

След 2010 г. Китай облекчи правилата за отписване на дълговете на малките компании, а политиците стимулират кредитните институции да повишат буферите за риска след безпрецедентния кредитен бум, започнал през 2009 г.

„Интересите на банките и регулаторните органи съвпадат при ускоряването на отписванията“, заяви Ма Кунпън, анализатор в Credit Suisse Founder Securities Ltd. в Пекин. „Това ги подготвя за лошото време“, добави той.

Китайската банкова регулаторна комисия, оглавявана от Шан Фулин, призова през април банките да заделят повече средства за покриване на загубите от фалити, да отпишат част от лошите кредити и да ограничат плащането на дивиденти, докато приходите са обилни, за да създадат буфер, който да се използва при евентуално забавяне на икономиката. Притесненията за забавяне остават даже след като ръстът на брутния вътрешен продукт на Китай се възстанови до 7,8% през третото тримесечие на годишна база, след като през периода април-юни се бе забавил до 7,5%.

Съседна Индия пък ще налее 140 млрд. рупии (2,3 млрд. долара) в държавните банки, включително в State Bank of India и Central Bank of India, за да ги предпази от нарастването на лошите заеми на фона на прогнозите за най-бавен икономически растеж от повече от десетилетие, съобщиха днес от министерството на финансите на страната.

В бележка до клиенти от 21 октомври Майк Уърнър, анализатор в Sanford C. Bernstein & Co. в Хонконг, пише, че съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт в Китай, като се изключат този на централното правителство и финансовият, се е увеличило до 207%, тъй като ръстът на кредитите продължава да изпреварва повишаването на производителността. Това изнервя инвеститорите по отношение на нарастването на лошите кредити в банките, посочи той.

Петте най-големи китайски банки се опитаха да ограничат риска при кредитирането. Към края на юни те бяха заделили резерви, възлизащи средно на 272% от стойността на отпуснатите от тях лоши кредити, надхвърляйки значително изискванията на националния регулатор за резерви от 150%.

Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още