IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестихващата битка със сенчестото банкиране в Китай

Недостигът на ликвидност ограничи печалбите на банките и "изтри" трилиони юани на фондовия пазар

17:16 | 18.09.13 г.
Нестихващата битка със сенчестото банкиране в Китай

Китайският финансов сектор изживя сериозни кредитни проблеми в последните месеци, отчасти породени от мерките на централната банка за налагане на финансова дисциплина. Действията на управляващите в Пекин дойдоха на фона бързата експанзия на сенчестото банкиране.

И докато регулаторните органи остават ангажирани със затягането на политиките, кредитните проблеми продължават. Недостигът на ликвидност, който доведе до удвояване стойностите на лихвите по междубанковите кредити, ограничи печалбите на банките и "изтри" трилиони юани на фондовия пазар.

Централната банка на Китай успя да успокои пазарната паника и намали драстично цените за заеми на банките до нормални нива. Според анализатори обаче това не означава промяна в политиката, тъй като регулаторите са нетърпеливи да се отърват от финансовите балони.

"Истината е, че в петте години след фалита на Лемън Брадърс имаше разрастване на кредитирането в Китай. След рекапитализирането на банковата система в САЩ регулациите от политическа гледна точка са по-добри, отколкото бяха. Смятам, че излизаме от порочния кредитен кръг", казва Джим Чейнъс от Kynikos Associates.

Повече за перспективите пред банковия сектор в Китай може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още