IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите на междубанковия пазар в Китай скочиха рязко

Централната банка на страната отказа да влее ликвидност в банковата система за четвърта поредна сесия

12:23 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите на междубанковия пазар в Китай скочиха рязко

В сряда лихвите на междубанковия пазар в Китай скочиха заради опасенията от предстоящо изтегляне на ликвидност, дори след като централната банка на страната се въздържа да влее ликвидност чрез своите операции на открития пазар, пише CNBC.

Междубанковият лихвен процент по кредитите в Поднебесната империя регистрира най-високата си стойност след кредитната криза през юни, която разтърси световните пазари. Според брокерите, големите банки, които са основните „снабдители“ с ликвидност за пазара, не предлагат кредити.

Лихвеният процент по 7-дневните репо операции достигна 6,11 на сто, като вчера бе 4,78%. По този начин лихвата регистрира най-високото си ниво от 27 юни насам. Тежката кредитна криза от края на юни тогава изпрати лихвените проценти по репо операциите до рекордните 30%.

Централната банка на Китай отказа да влее ликвидност в банковата система за четвърта поредна сесия, като не осигури съществено облекчение за пазара.

На пазара на суапове едногодишният лихвен суап, базиран на 7-дневния лихвен процент по репо операциите, можеше да се сключи при лихва от 4,88% - най-високата стойност от 20 юни насам.

Министерството на финансите периодично провежда аукциони за депозиране на средства в търговските банки, които наддават за правото да ги държат. Тези операции увеличават междубанковата ликвидност, докато не настъпи падежът на депозитите и средствата не се върнат обратно в централната банка, като по този начин се оттегли ликвидността.

Но ведомството вече извърши своя последен аукцион за 2013 г. Това означава, че нова ликвидност няма да влезе на пазара чрез този канал. Брокерите се интересуват повече дали централната банка ще инжектира парични средства чрез обратните репо операции в четвъртък при редовните пазарни операции на банката.

В сряда лихвата по овърнайт репо операциите бе 3,66% спрямо 3,60% във вторник. Лихвата по 14-дневните репа бе 5,49% - нагоре от 5,32 на сто, колкото бе във вторник, но под нивото от 5,88%, отчетено на 3 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още