IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленият сектор на Италия се е разширил за трети пореден месец през ноември

За същия месец индустриалните поръчки в Германия са нараснали заради голямото търсене от чужбина

13:01 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленият сектор на Италия се е разширил за трети пореден месец през ноември

Промишлениoто производство в Италия се е разширило за трети пореден месец. През ноември повишението на сезонно изгладена база е от 0,3% спрямо октомври, показват данните на Националния статистически институт Istat, цитирани от MarketWatch.

Изгладено с броя на работните дни, производството нараства с 1,4% на годишна база, като това е първото от две години. Анализаторите очакваха ръстът в промишленото производство да бъде 0,2% на месечна база.

През ноември индустриалните поръчки в Германия също нараснаха заради голямото търсене от чужбина, показват данните на индустриална група VDMA, публикувани също днес.

Изгладени с инфлацията, общият брой на поръчките за машини и съоражения се покачи с 7% през ноември. По този начин прирастът донякъде компенсира отчетения през октомври спад от 10%. Поръчките от чужбина скочиха с 12% спрямо ноември 2012 г., докато поръчките от страната се свиха с 1%.

За периода септември-ноември поръчките от чужбина намаляват с 7 на сто, докато тези от страната бележат ръст от 5%.

"Рано е да се правят заключения, че възстановяването на външното търсене през ноември маркира началото на по-продължителен възходящ тренд", пояснява главният икономист на VDMA Ралф Вайчерс. VDMA очаква промишленото производство в Германия да набере скорост през идните месеци.

Миналата седмица немското Министерство на икономиката съобщи, че общият брой на производствените поръчки е нараснал с 2,1% на месечна база през ноември, като напълно компенсира спада от 2,1% през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още