IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в Германия приключи 2013 г. с позитивна нотка

Анализаторите останаха приятно изненадани, след като през декември по-малко немци са потърсили помощи за безработица спрямо ноември

12:23 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на труда в Германия приключи 2013 г. с позитивна нотка

Пазарът на труда в Германия приключи 2013 г. с позитивна нотка след поредицата от слаби месеци. През декември подадените молби за безработица изненадаха приятно, след като отчетоха спад спрямо предходния месец, предава MarketWatch.

По данни на Агенцията по заетостта на Германия BA подадените в последния месец на 2013 г. молби за безработица са с 15 хил. броя по-малко спрямо ноември. Като се вземат предвид сезонните изменения, нивото на безработица остава близо до рекордно ниските 6,9%.

По-малкият брой подадени молби наистина е изненада и сигнализира за възстановяване на пазара на труда в Германия, след като в периода август-ноември броят на потърсилите помощ се увеличаваше.

Анкетираните от The Wall Street Journal икономисти не очакваха промяна в нивото на безработицата. Някои пък отбелязват, че перспективите са неясни заради намерението на новото правителство да въведе минимална работна заплата, макар и с някои временни изключения, и да затегне правилата на пазара на труда, тъй като този ход би предизвикал загуба на работни места особено сред малките предприятия.

По данни на Агенцията по заетостта през декември 2013 г. още 33 хил. души са останали без работа в сравнение със същия месец на 2012 г. Регистрирано е свиване в търсенето на работна ръка. Обявите за свободни места са намалели с 6 хил. спрямо декември 2012 г. до 414 хил.

Но като цяло трудовият пазар в първата по големина икономика в Европа остава силен на фона на останалите държави членки на еврозоната, където загубата на работни места се отразява негативно на техните икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още