IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия създава комисия, която ще следи въпроса с имигрантите

Експерти ще проучат възможностите за законодателни промени, възпрепятстващи спекулациите със социалната система на страната

19:38 | 03.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия създава комисия, която ще следи въпроса с имигрантите

Германският канцлер Ангела Меркел и заместник-канцлерът Зигмар Габриел са разговаряли днес по обед по повод ескалиращото напрежение в медиите по отношение на очакваните български и румънски имигранти.

Тъй като правителството на Германия е във ваканция, двамата, а те са и партийни лидери на ХДС и СДП, са се договорили още на първото заседание – следващата сряда - на правителството на широката коалиция да бъде създадена комисия на равнище държавни министри, която да се занимава с проблема и следи развитието на процесите сред източноевропейските имигранти.

Според правителствен говорител експерти ще проучат спешно възможностите за законодателни промени, възпрепятстващи присъствието на хора в страната, които биха спекулирали със социалната система.

Третият коалиционен партньор – баварският ХСС вече се обяви за драстично затягане режима на пребиваване на социалните имигранти от България и Румъния. В интервю министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер предупреди, че именно такива мерки фигурират в подписания от тримата партийни лидери в правителствената коалиция договор. А след като е подписан – той трябва да бъде изпълняван, предупреди Зеехофер.

Подкрепа за ХСС даде и евродепутатът-християндемократ Елмар Брок, който скандализира с предложението си да бъдат вземани пръстови отпечатъци на всички влизащи в страната българи и румънци.

Имигранти, които влизат в Германия само за да ползват социални помощи, детски надбавки или здравни осигуровки, трябва веднага да бъдат връщани там, откъдето са дошли и да им бъдат вземани пръстови отпечатъци, за да се избегне многократното им влизане в страната и опитите да бъде лъгана държавата. Това казва в изявление за вестник "Билд" председателят на комисията по външна политика в Европейския парламент Елмар Брок. Думите му бяха подложени на остра критика от социалдемократите, а канцлерът Меркел се дистанцира от изявлението на съпартиеца си.

Според последните прогнози в Германия се очакват около 180 хиляди имигранти от двете източноевропейски страни.

Ползата от новите български и румънски трудови мигранти в Германия ще е по-голяма от евентуалните допълнителни социални разходи, заявява Херберт Брюкер, експерт по миграционните проблеми в германския Институт за проучване на трудовия пазар.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още