IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CBI: Растежът на британската икономика през 2013 г. е бил около 2%

Конфедерацията на индустриалците на Острова изтъква подобрените кредитни условия и повишаването на потребителските разходи и бизнес доверието

09:55 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
CBI: Растежът на британската икономика през 2013 г. е бил около 2%

През 2013 г. британската икономика се е разширила с най-бързото си темпо от 2007 г., показват данни на Конфедерацията на индустриалците във Великобритания (Confederation of British Industry, или CBI), цитирани от CNBC.

В навечерието на официалните данни за напредъка на икономиката на Острова за изминалата година CBI прогнозира, че тя е нараснала с близо 2%. Организацията отбелязва, че това се дължи на подобрените кредитни условия и оптимизма за глобалната икономика, както и на повишаването на потребителските разходи и бизнес доверието.

„Фирмите са много по-оптимистични от доста време насам, което е знак, че възстановяването набира скорост“, заявява Катя Хол от CBI. “Определено трябва компаниите да инвестират повече и да оставят по-голям отпечатък на бързо развиващите се пазари. Но въпреки че някои рискове остават, очакваме икономиката да продължи да набира скорост и през 2014 г.“

Месечният показател на CBI за растежа на Великобритания показва, че икономиката продължава позитивния тренд от края на 2013 г. Обемът на производството е нараснал с 30% в периода ноември-януари. Това е най-големия ръст от септември 2007 г.

Според CBI компаниите също очакват силен растеж на производството през първото тримесечие на 2014 г.

През трите месеца до ноември бeзработицата падна до 7,1% - най-ниското ниво от 2009 г. насам. Инфлацията достигна целта на Английската централна банка от 2% през декември – за пръв път от ноември 2009 г.

И това не е всичко – Международният валутен фонд повиши прогнозата си за икономическия растеж на Великобритания за 2014 г. от 1,9% до 2,4%.

Повече за британската икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още