fallback

Спадът на юана може да засегне търсенето на щатски дълг от Азия

Всичко зависи от очакваните промени в регулирането на китайската валута, смятат експерти

16:17 | 26.02.14 г. 2

Резкият спад на юана в последните седмици може да има по-широки последици върху търсенето на американски държавни ценни книжа (ДЦК) от институции от азиатския регион, смятат анализатори.

"Изключвайки Фед, китайците са най-големите притежатели на американски ДЦК. В същото време те не са активни купувачи напоследък, което е доказателство, че азиатските валути все повече се свързват с китайската и по-малко с долара", заяви Давид Кийбъл, стратег в Credit Agricole.

"По този начин обезценяването на обикновения и офшорния юан има по-широки последици за търсенето на щатски облигации от цялата азиатска общност", допълни той, отбелязвайки, че през последните години значителна част от търсенето на ДЦК от азиатските централни банки е било в отговор на поскъпването на паричните им средства спрямо долара.

През декември Китай продаде американски облигации на стойност почти 48 млрд. долара. Разпродажбата бе най-голямата в последните две години, което доведе до спекулации, че апетитът на Пекин за щатски дълг може би отслабва.

Според Луис Кюис от RBS въздействието на по-слабия юан върху покупките на облигации от страна на Китай остава неясно в краткосрочен план, но в дългосрочен тенденцията е на отстъпване.

"Ако промените в регламентирането на валутния курс в Китай бъдат реализирани, покупките на американски активи, като ДЦК, ще спаднат. Ние знаем, че централната банка се интересува от промяна в своята парична политика и валутен курс", допълни той.

По време на следобедната търговия на Стария континент в сряда китайските пари продължават да поевтиняват спрямо долар, отстъпвайки леко с 0,02 на сто до равнище от 6,1248.

Повече за Китай – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
fallback