IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на юана може да засегне търсенето на щатски дълг от Азия

Всичко зависи от очакваните промени в регулирането на китайската валута, смятат експерти

16:17 | 26.02.14 г. 2
Спадът на юана може да засегне търсенето на щатски дълг от Азия

Резкият спад на юана в последните седмици може да има по-широки последици върху търсенето на американски държавни ценни книжа (ДЦК) от институции от азиатския регион, смятат анализатори.

"Изключвайки Фед, китайците са най-големите притежатели на американски ДЦК. В същото време те не са активни купувачи напоследък, което е доказателство, че азиатските валути все повече се свързват с китайската и по-малко с долара", заяви Давид Кийбъл, стратег в Credit Agricole.

"По този начин обезценяването на обикновения и офшорния юан има по-широки последици за търсенето на щатски облигации от цялата азиатска общност", допълни той, отбелязвайки, че през последните години значителна част от търсенето на ДЦК от азиатските централни банки е било в отговор на поскъпването на паричните им средства спрямо долара.

През декември Китай продаде американски облигации на стойност почти 48 млрд. долара. Разпродажбата бе най-голямата в последните две години, което доведе до спекулации, че апетитът на Пекин за щатски дълг може би отслабва.

Според Луис Кюис от RBS въздействието на по-слабия юан върху покупките на облигации от страна на Китай остава неясно в краткосрочен план, но в дългосрочен тенденцията е на отстъпване.

"Ако промените в регламентирането на валутния курс в Китай бъдат реализирани, покупките на американски активи, като ДЦК, ще спаднат. Ние знаем, че централната банка се интересува от промяна в своята парична политика и валутен курс", допълни той.

По време на следобедната търговия на Стария континент в сряда китайските пари продължават да поевтиняват спрямо долар, отстъпвайки леко с 0,02 на сто до равнище от 6,1248.

Повече за Китай – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
еми кво ше стане, ще дочакаме *** американци да фалират, това ще стане :) като няма повече кой да им купува *** и дивотиите и нека си принтират, те не пречат на никой, само където парите им отиват в канала. Те кредиторите китайци и японци нали и те трябва по някое време да си платят собствените сметки и дългове и като няма на къде тряя да продават US Treasuries, дотук добре .... ама кой ще ги купува, ей тука е ключа от кошницата и тогава ще стане играта и ECB, FED, BOJ и т.н. отиват да пият една студена вода, да видят тея *** от пусто в празно налива ли се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Има един американски икономист Mike Larson, който смята, че светът се е превърнал в една голяма финансова каша (Financial mess). Според мен, обаче, той не е прав. Светът по-скоро е едно много добре подредено домино. Защото до сега кво беше - китайците бачкат, произвеждат стоки, продават ги на американците, със спечелените долари си купуват Щатски ценни книги. И всички са доволни. Най-вече американците, които с безценната си валута задвижват китайската икономика в резултат на което получават евтини стоки и си вдигат стандарта на живот. Пей сърце - консумирай народе, системата е вечна. Горе долу същото правеха и японците. Но количествените натрупвания понякога водят до качествени изменения. Тия американски ДЦК-та вече много се натрупаха в азиатските страни. И сега какво ще стане, ако тези страни започнат да продават? Нещо повече, аз даже си мисля, че не след дълго те ще бъдат принудени да продават, защото както твърдят някои анализатори и там нещата вече не са само цветя и рози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още