IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ревизираха надолу ръста на БВП за последното тримесечие

Растежът през четвъртото тримесечие на 2013 г. е бил 2,4%, а не 3,2%, най-вече заради по-слабите потребителски разходи

17:04 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ ревизираха надолу ръста на БВП за последното тримесечие

Американското правителство оряза оценката си за ръста на БВП през четвъртото тримесечие, съобщава MarketWatch. Корекцията понижи ръста БВП на САЩ до 2,4% от 3,2%, които Министерството на търговията първоначално оповести, като основната причина е, че потребителските разходи не са достигнали първоначално измереното ниво.

Намалената оценка предполага, че САЩ не влизат в новата година с толкова силна инерция, колкото се смяташе. Въпреки това преработеният доклад показва и някои силни страни на икономиката, като стабилен ръст на потребителските разходи, по-високи инвестиции в бизнеса и в оборудване, както и ръст на износа. Така че, ако тези тенденции се окажат дълготрайни растежът ще дойде през идните месеци, особено след като времето се затопли и необичайно суровата зима си отиде, смятат повечето икономисти.

Низходящи корекции на нивото на потребителските разходи, износа, увеличаването на запасите и правителствените разходи са причината за намаляването на оценката.

Ръстът на потребителските разходите беше сведен до 2,6% от 3,3%, тъй като американците са похарчили по-малко за по-скъпи покупки като автомобили, техника и електроника. Въпреки това ръстът е на-високият от седем тримесечия.

Износът се е увеличил с 9,4%, вместо с 11,4%, вносът – с 1,5%, вместо с 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още