fallback

Банките връщат 11,4 млрд. евро кризисни заеми на ЕЦБ следващата седмица

Участниците на пазара свикват с условията при по-ниска излишна ликвидност и постепенно се връщат към нормалността

17:03 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските банки ще върнат общо близо 11,4 млрд. евро кризисни заеми на Европейската централна банка (ЕЦБ) следващата седмица, пише Ройтерс. Сумата надвишава очакванията около шест пъти.

Изплащането ще е най-голямото от края на миналата година, когато банките върнаха голяма част от дългосрочните заеми, взети от ЕЦБ в края на 2011 и началото на 2012 г., за да бъде преодоляна кредитната криза.

Много банки използваха нисколихвените кредити, за да купят държавен дълг с висока доходност и предстоящото разплащане с ЕЦБ може да е свързано с настъпването на падежа на краткосрочни италиански облигации в началото на март, казва анализаторът на Newedge Strategy Анализа Пиаца.

Темпото, с което банките изплащат тригодишните си заеми, се ускори през последните седмици благодарение на завръщащото се доверие, което позволява на финансовите институции да не разчитат толкова на средства от централната банка.

С изплащането на кризисните заеми обемът на излишната ликвидност в банките се сви до 112 млрд. евро в петък, най-ниското ниво от 2011 г. - точно преди ЕЦБ да наводни пазара с евтини кредити. Излишната ликвидност достигна своя връх през 2012 г., когато възлизаше на около 800 млрд. евро.

„Участниците на пазара свикват с условията при по-ниска излишна ликвидност и постепенно се връщат към нормалността“, каза членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьор.

Шест банки ще изплатят 3,133 млрд. евро от първия цикъл от LTRO схемата (long-term refinancing operations - дългосрочни операции по рефинансиране, бел. ред.)  на 12 март, заявиха от ЕЦБ в петък, а осем банки ще върнат общо 8,268 млрд. от втория цикъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:42 | 12.09.22 г.
fallback