IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази основната си лихвена ставка от 0,25%

Продължаващата ниска инфлация в еврозоната не успя да провокира ново разхлабване на паричната политика

14:50 | 06.03.14 г. 1
ЕЦБ запази основната си лихвена ставка от 0,25%

Европейската централна банка (ЕЦБ) не измени за четвърти пореден път основния си лихвен процент, запазвайки ставката при рекордно ниските 0,25 на сто. Решението дойде въпреки продължаващия проблем с ниската инфлация във валутния блок.

За последно основната финансова институция на континента коригира в посока надолу лихвената си ставка през ноември миналата година. Текущото ниво от 0,25% е рекорден минимум от началото на единния европейски валутен блок през 1999 г.

Заседанието на европейските централни банкери бе очаквано с интерес от пазарите на фона на последните данни за инфлацията в еврозоната. Индексът на потребителските цени продължава да е под целевото равнище от 2 на сто, задържайки позиции при 0,8% през февруари.

Слабият ръст на цените продължава да е сред основните проблеми пред лидерите на еврозоната. Опасенията са свързани с евентуално изпадане в дефлация, която традиционно не е възприемана положително от повечето финансови експерти.

Пазарните участници вече насочват погледите си към насрочената за по-късно през деня пресконференция на президента на институцията Марио Драги. Очаква се гуверньорът да потвърди текущия курс на паричната политика на 18-членния валутен блок.

В голяма част от последните си изявления Драги подчертаваше, че банката е готова да запаси ниските лихви или дори да ги понижи допълнително за "продължителен период от време".

Непосредствено след оповестяването на новината еврото печели леко позиции спрямо долара, добавяйки 0,15 на сто до 1,3754.

Малко по-рано през деня друга от големите централни банки по света – Английската централна банка (АЦБ), очаквано също не измени насоката на монетарната си политика. Банката запази както основната си лихва при рекордното дъно от 0,5 на сто, така и размера на програмата си за покупки на облигации на ниво от 375 млрд. паунда. За последно стимулите бяха коригирани през юли 2012 г.

През август миналата година гуверньорът на банката Марк Карни се ангажира, че няма да коригира лихвите преди равнището на безработицата в страната да не падне до 7%.

След обявяването на решението паундът губи 0,09 на сто до 1,6707 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Марио Драги прояви нерешителност ЕЦБ ще намали лихвата близо до нула на следващото си заседание но това е загуба на време Прекалено ниската инфлация и високия курс на еврото спрямо долара са котва в растежа на европейската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още