IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ повиши очакванията си за растежа в еврозоната до 1,2%

Курсът на възстановяване се очаква да продължи, макар и с по-бавен темп от желаното, заяви Марио Драги

16:46 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ повиши очакванията си за растежа в еврозоната до 1,2%

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през 2014 г., съобщава CNBC. Въпреки това финансовата институция смъкна очакванията си за инфлацията.

Говорейки по време на традиционната си месечна пресконференция, президентът на ЕЦБ Марио Драги прогнозира, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 1,2% през тази година. Равнището е малко по-високо от прогнозата на банката от края на миналата година за 1,1 на сто.

"Курсът на възстановяване се очаква да продължи, макар и с по-бавен темп от желаното", посочи Драги пред журналисти във Франкфурт. По думите му през 2015 г. и 2016 г. ще бъде постигнат растеж от съответно 1,5% и 1,8 на сто.

Централните банкери понижиха очакванията си за инфлацията през текущата година до 1 на сто от прогнозата за 1,1% в края на миналата година. Нивото продължава да е доста под целевите 2%, заложени по-рано от институцията.

Непосредствено след коментарите на Драги едно евро поскъпна до равнище от 1,3815 долара.

По-рано през деня ЕЦБ не измени за четвърти пореден път основния си лихвен процент, запазвайки ставката при рекордно ниските 0,25 на сто. Решението дойде въпреки продължаващия проблем с ниската инфлация във валутния блок.

За последно основната финансова институция на континента коригира в посока надолу лихвената си ставка през ноември миналата година. Текущото ниво от 0,25% е рекорден минимум от създаването на единния европейски валутен блок през 1999 г.

През последните седмици се заговори все по-усилено за това, че ЕЦБ може да предприеме нови стъпки по увеличаване на стимулите за икономиката. Централните банкери за момента се въздържат от подобни стъпки, тъй като не съумяват да открият ключови фактори, подкрепящи такъв ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още