IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Нова Зеландия повиши основната си лихва

Инфлационният натиск се увеличава и се очаква това да продължи през следващите две години, заяви управителят й

09:55 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Нова Зеландия повиши основната си лихва

Както се очакваше централната банка на Нова Зеландия повиши основната си лихва от рекордното дъно от 2,5% до 2,75%, съобщи Ройтерс. Банката даде индикации и за нови повишения до началото на 2017 г.

„Инфлационният натиск се увеличава и се очаква това да продължи през следващите две години“, заяви управителят на банката Грем Уийлър. 

„В тази среда е важно инфлационните очаквания да останат овлядяни. За да се постигне това е необходимо вдигане на лихвите до нива, при които те вече не способстват за увеличение на търсенето“, каза той.

В резултат на действията на централната банка местният долар поскъпна с четвърт цент до 0,85 щатски долара.

Банката обяви, че вижда значителна инерция в икономиката на страната и че растежът е все по-широко базиран, след като досега бе концентриран около въстановителните работи след земетресението в региона на Кентърбъри.

Централната банка повиши прогнозата си за растежа през 2015 г. от 3% на 3,5%. През 2017 г. се очаква охлаждане до ръст от 2,3%.

Банката предвижда годишната потребителска инфлация да се покачи до 2,1% в началото на 2016 г. Уийлър заяви, че институцията ще вдигне лихвата при необходимост, за да задържи инфлацията около целевото ниво от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още