fallback

Вайдман: Количествените улеснения са една от възможностите пред ЕЦБ

Нуждаем се от гаранции, че проблемите с финансирането са налице, заяви ръководителят на Бундесбанк

14:10 | 25.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (EЦБ) може да предприеме действия по изкупуване на заеми и други активи от банките, за да повдигне икономиката на еврозоната. Такова становище изрази президентът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман, чиято позицията спрямо спорната политика омекна значително в последните месеци.

Ръководителят на Германската централна банка, позната като Бундесбанк, има голяма тежест в дебата за бъдещето на монетарната политика на Стария континент. В интервю за MNI Вайдман посочи, че ефективността на останалите монетарни инструменти вече е силно ограничена.

"Неконвенционалните мерки, които се обсъждат, до голяма степен са неизследвана територия. Това означава, че ние се нуждаем от дискусия за тяхната ефективност, а също и за техните вреди и странични ефекти", посочи Йенс Вайдман.

"Това не означава, че една програма за количествени улеснения е извадена от дебата. Ние обаче трябва да имаме гаранции, че проблемите с финансирането са налице", допълни той.

Популярната под названието "количествени улеснения" (quantitative easing – QE) политика включва покупки на заеми или други активи от централните банки с цел стимулиране на икономиката. Едно подобно развитие би било радикална промяна на посоката на действие на ЕЦБ, която до този момент упорито отказваше да предприеме такъв ход.

Сред традиционните основни противници на радикалните парични политики бе и Йенс Вайдман. До момента той поддържаше тезата, че подобен ход би бил немислим във времената, когато Федералният резерв на САЩ предприема точно обратните действия – поетапно свиване на програмата си за изкупуване на активи.

ЕЦБ запазва основната си лихва при рекордно ниските 0,25% от ноември насам въпреки продължаващия натиск върху производството и потреблението. Централната банка започна да обръща по-голямо внимание на обменния курс на еврото и неговото въздействие върху перспективите за инфлацията.

Според Вайдман идеите за отрицателни лихви по депозитите са един от подходящите начини за справяне с последиците от засилването на валутата.

"Ако искаме да противодействаме на последиците от силното поскъпване на еврото, отрицателните лихви се появяват като малко по-подходяща мярка от други", отбеляза ръководителят на Бундесбанк. "Но ние говорим за хипотетични сценарии тук, а не за предстоящи решения", допълни все пак той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
fallback