IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ нараснаха с 0,3% през февруари

Спестяванията на американските домакинства са се покачили до най-високото си ниво от октомври

15:23 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските разходи в САЩ нараснаха с 0,3% през февруари

Потребителските разходи в САЩ отчетоха третия си пореден месец на растеж, което е сигнал за завръщане на първата по сила икономика в света на правилния път, съобщава WBP Online.

Министерството на търговията на САЩ съобщи в петък, че потребителските разходи са нараснали с 0,3% през февруари, оставайки в съответствие с пазарните прогнози. Месец по-рано разходите се покачиха с ревизираните 0,2%.

Разходите на домакинствата възлизат на около 70% от икономическото производство и следователно са неразделна част от икономиката. Според експерти увеличаването на богатството, задвижвано от подема на фондовите борси и стойността на жилищата, вероятно ще продължи да подкрепя разходната част до края на годината. Освен това възстановяването на трудовия пазар се очаква да покачи заплатите, които ще добави допълнителна подкрепа за икономиката.

През февруари домакинствата продължиха да харчат за услуги с умерения темп от 0,3% след скока с 0,6% месец по-рано. Януарският възход в сферата на услугите обаче бе ревизиран надолу спрямо първоначално докладваните 0,9%.

Междувременно покупките на стоки за домакинството се възстановиха, покачвайки се със скромните 0,1%. В предходните два месеца бяха отчетени спадове от съответно 0,3% и 0,8%.

Друг доклад от петък показа също, че февруарските спестявания на потребителите са нараснали до най-високото си ниво от октомври до 544,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още