IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ с най-силен ръст от година и половина

През март повишението е с 1,1% спрямо февруари, като оборотите са скочили в почти всички икономически групи

16:58 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в САЩ с най-силен ръст от година и половина

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през март с най-бързото си темпо от година и половина насам – знак, че икономиката излиза от зимния сън и е на път да се ускори през второто тримесечие на годината, пише Ройтерс.

Продажбите на дребно в най-голямата икономика в света се повишиха с 1,1% на месечна база, разкриха данните на американското Министерство на търговията. Покачването е най-голямото от септември 2012 г. насам, като оборотите са скочили в почти всички икономически групи.

Продажбите на дребно, които съставляват почти една трета от потребителските разходи, се увеличиха с ревизираните 0,7% през февруари. Анкетираните от Ройтерс анализатори прогнозираха, че през март показателят ще се покачи с 0,8 на сто.

Данните идват като допълнение на тези за пазара на труда от миналата седмица. Те сигнализират, че към края на първото тримесечие американската икономика набира инерция, след като необичайно студената зима понижи икономическата активност в края на 2013 г. и началото на 2014 г.

Новооткритите работни места се повишиха със средно 195 хил. месечно през февруари и март. В началото на април броят на подалите за пръв път молби за помощи при безработица се върна на предкризисните си нива.

Ето защо икономиката може да отбележи силен ръст през второто тримесечие. Подобряващото се благосъстояние на домакинствата благодарение на бума на фондовия пазар, на покачването на цените на жилищата и растежа на работните заплати в някои сектори подкрепя потреблението.

Основните продажби на дребно, към които не се причисляват продажбите на автомобили, бензин, строителни материали и услугите за хранене, се увеличават с 0,8 на сто през март при ревизирания в посока нагоре ръст от 0,4% през февруари.

Въпреки двата поредни месеца на повишение спадът през януари подсказва, че през първото тримесечие на 2013 г. продажбите ще се свият значително от регистрирания през последното тримесечие на 2013 г. ръст от 3,3%.

Изключвайки продажбите на автомобили, показателят е нагоре с 0,7 на сто – най-голямото покачване от година, след като нарасна с 0,3% през февруари. Продажбите на строителни материали и градинско оборудване се ускориха с 1,8 на сто – най-голямото увеличение за последните 8 месеца.

Въпреки това оборотите в магазините за електроника и електроуреди се свиха с 1,6% на месечна база. Понижения има и в продажбите на бензиностанциите (-1,3%).

Изключвайки цените на горивата, продажбите на дребно се покачват значително с 1,4%, което е и най-голямото повишение от четири години насам. Продажбите на мебели и на дрехи скочиха с по процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още