IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът в Шотландия ще определи бъдещето и на британския паунд

Според бившия британски премиер - шотландецът Гордън Браун, една независима Шотландия ще изпита трудности сама да покрие нарастващите разходи за пенсии

16:48 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Референдумът в Шотландия ще определи бъдещето и на британския паунд

Изходът от референдума за независимост на Шотландия на 18 септември ще определи не само бъдещето на 307-годишния съюз с Англия, но и перспективите пред стабилността на британската лира – третата най-популярна валута в света след долара и еврото.

Дебатът за съдбата на Шотландия получи силен тласък през тази седмица, като политическата реторика дойде и от двете страни на границата, пише MarketWatch. Последни частни проучвания на общественото мнение показаха, че поддръжниците на независима Шотландия биха надделели, ако вотът беше днес.

По думите на шотландеца Гордън Браун, бивш финансов министър и премиер на Великобритания, една независима Шотландия ще изпита трудности сама да покрие нарастващите разходи за пенсии. Това е най-новият изтъкван от страна на защитниците на съюза аргумент, чрез който се цели пряко повлияване на настроенията сред шотландските избиратели.

Браун остана в сянка в последните години след загубата на премиерския пост през 2010 г. Досега той се въздържаше от заемането на страна в публичните дебати преди референдума. Това е в резултат на малко детинската разправия с лидера на просъюзната фракция Алистър Дарлинг, който бе финансов министър докато Браун бе премиер.

Британската валута продължава да лети нависоко на чуждестранните борси, задържайки се около 3-годишния връх от 1,68 долара. Това е в резултат на по-бързото от очакваното възстановяване на икономиката на Обединеното кралство, което се очаква да накара Централната банка на Англия да повиши лихвените проценти по-рано спрямо други водещи централни банки през следващите 12 месеца.

Скорошно проучване на социолозите от ICM от март показа спад в противниците на независимостта на Шотландия от 46% на 42 на сто. Гласовете в подкрепа пък останаха стабилни при 39%, което намали значително разликата между двете страни. Изключвайки все още колебаещите се, разделението на поддръжниците и на противниците на независима Шотландия вече е в съотношение 48:52, което е най-високото от началото на дебатите.

В сърцевината на дебата за Шотландия стои мнението, изразено от основните партии в цялата Великобритания, че един независим Глазгоу няма да има възможност да използва британската лира след скъсването на политическия съюз с Лондон. Това обаче повдига потенциала за развитие на новата шотландска държава, която няма да има право автоматично да се присъедини към Европейския съюз.

Въпреки това недостатък на поддръжниците на съюза е, че малко икономически аргументи в полза на запазване на статуквото имат реален ефект върху шотландските избиратели. Линиите на комуникация, предприети от много опитни английски икономисти и политици, може дори да са се оказали във времето контрапродуктивни и да са увеличили антианглийските настроя сред много от шотландците, които са се уморили от техните южни съседи.

Балансът на мненията "за" и "против" предстои да се изменя много в следващите месеци. Кампанията е в разгара си и има още много вода да изтече. Едно е ясно обаче – каквото и да е решението на шотландците, то ще има огромно влияние както върху бъдещето на страната, така и върху международните финансови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още