fallback

Австралия с дефицит по търговското салдо за пръв път от пет месеца

През април износът на страната спадна за сметка на силния ръст на вноса

09:46 | 05.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През април Австралия реализира дефицит по своето търговско салдо за пръв път от пет месеца, след като износът спадна за сметка на силния ръст на вноса. Резултатите съвпадат с последните прогнози на Централната банка на Австралия, според които последните повишения на износа са краткотрайни, пише WBPOnline.

Недостигът по търговския баланс възлезе на 122 млн. австр. долара, което е доста в сравнение с ревизирания в посока нагоре излишък за 902 млн. щатски долара, отчетен месец по-рано, разкриват данните на Националното статистическо бюро на Австралия (ABS). Анализаторите очакваха излишък за 510 млн. щатски долара.

Износът се сви с 1% на месечна и сезонно изгладена база до 28,5 млрд. щатски долара, след като спадна с 2% през март. Вносът пък се увеличи с 2 на сто през четвъртия месец до 28,6 млрд. щатски долара след подобен ръст през предходния месец.

Износът на селскостопански стоки намаля с 6% през април, равнявайки се на 208 млн. щатски  долара, докато експортът на злато отстъпи с 11 на сто, отнемайки от баланса около 131 млн. щатски долара.

Експортът на стоки извън сектора на селското стопанство се сви с 96 млн. щатски долара главно заради по-слабото търсене на въглища, въпреки че търсенето на желязна руда зад граница бе по-високо. Изнесените услуги допринесоха със 17 млн. долара към баланса през април.

По-високият внос се дължи основно на стоките за производство и на тези за потребление, съответно – с 400 млн. и с 192 млн. долара.

Австралийската икономика се разшири с 1,1% през първите три месеца на 2014 г. спрямо финалните три на 2013 г. На годишна база пък прирастът на брутния вътрешен продукт (БВП) бе 3,5%. По този начин Австралия отбеляза най-бързия си растеж от близо 2 години. За доброто представяне допринесе основно вътрешното потребление.

По-рано през седмицата пък Централната банка на Австралия остави основната лихва без изменение. Тогава гуверньорът на институцията Глен Стивънс повтори, че е нужен известен период на лихвена стабилност, за да се съживи търсенето в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
fallback