IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия съкращава публични разходи, за да стимулира икономиката

Дните на теглене на големи заеми трябва да бъдат прекратени, заяви финансовият министър Джо Хокей

14:24 | 13.05.14 г.
<p>
	Тони Абът. <em>Снимка: TheWire.org</em></p>

Тони Абът. Снимка: TheWire.org

Консервативното правителство на Австралия представи смел федерален бюджет, воден от идеите за разхлабване на регулациите и съкращения на публичните разходи, предава Ройтерс.

Федералният бюджет за фискалната 2014-2015 г. бе представен официално от премиера Тони Абът и финансовия министър Джо Хокей. Чрез документа управляващите целят справяне с неустойчивия дефицит, като прогнозата е за покачване до 29,8 млрд. австралийски долара и до 60 млрд. австралийски долара през следващите четири години.

Предложенията на кабинета включват може би най-радикалното преустройството на мрежата за социална сигурност в модерната история на Австралия. Планираното модернизиране ще се осъществи чрез широки структурни реформи в социалната система, здравеопазването, висшето образование и пенсионната система.

"Знаем, че за някои хора в страната този бюджет няма да бъде лесен. Но този бюджет не е за собствен интерес. Този бюджет е за националния интерес", заяви Хокей. "Правенето на нищо не е опция. Дните на теглене на големи заеми трябва да бъдат прекратени", допълни той.

Австралия се справя по-добре от повечето развити страни през последното десетилетие. Страната избегна масираното финансиране в имотния сектор, наблюдавано в Съединените щати и Европа, докато китайското търсене на ресурси подхрани въшната ѝ търговия.

Страната навлезе в глобалната финансова криза през 2008 г. с почти нулев дълг. Най-новите прогнози показват, че австралийският дълг ще продължи да нараства до 14,6% от БВП до фискалната 2016-2017 г. – най-високото равнище от около 20 години.

Същевременно средният държавен дълг на САЩ и еврозоната надхвърля 100 на сто от БВП според данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Сред широко дискутираните предложения е промяната в пенсионната възраст на Австралия, която ще нарасне до 70 години до 2035 г. Корекции ще бъдат извършени и при нормативните актове за кои хора и групи има правото на специализирани пенсии.

Студентите също ще бъдат изправени пред големи промени от януари 2016 г., след като правителственият таван на таксите за обучение за висше образование бъде премахнат. Средният принос на правителството към разходите за обучение пък ще бъде намален с около 20 на сто.

В същото време правителството се ангажира с намаление от 1,5 процентни пункта на корпоративния данък. За развитието на местния бизнес обаче властимащите ще заделят 11 млрд. австралийски долара, които ще бъдат използвани за инфраструктурни проект, осъществявани от местни компании.

Макар че правителството има твърдо мнозинство в Камарата на представителите – горната камара на Сената, съществуват и допълнителни препятствия за по-спорните въпроси, включително отмяната на таксите върху въглеродните емисии, данъците върху добивния сектор и съкращенията на социални помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още