IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия остави без промяна основната лихва въпреки скъпия долар

Гуверньорът на институцията Глен Стивънс повтори, че е нужен известен период на лихвена стабилност, за да се съживи търсенето в икономиката

09:39 | 03.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия остави без промяна основната лихва въпреки скъпия долар

Централната банка на Австралия (The Reserve Bank of Australia, или RBA) остави без промяна основната лихва от 2,5%, както всъщност очакваха икономистите, пише WBPOnline. RBA не е променяла основния лихвен процент от август миналата година.

Гуверньорът на институцията Глен Стивънс повтори, че е нужен известен период на лихвена стабилност, за да се съживи търсенето в икономиката на фона на охлаждащия се добивен сектор. Също така от банката изтъкнаха, че курсът на австралийския долар продължава да бъде на исторически високи нива.

Стивънс обърна внимание на спадащите цени на суровините, които по негово мнение исторически погледнато остават високи, „но тези, които са важни за Австралия, продължиха да падат“. Ето защо банката вярва, че текущият валутен курс е надценен.

„Валутният курс остава исторически висок, като отчасти това се дължи на продължаващото поевтиняване на суровините“, каза той. От началото на годината австралийският долар е поскъпнал с 5%.

„Гледайки напред, гъвкавата парична политика би трябвало да осигури подкрепа за търсенето, с което икономическият растеж да се ускори с течение на времето“, заяви още Стивънс. „Съдейки по текущите индикации, най-предпазливият курс най-вероятно ще бъде поддържането на стабилност по отношение на лихвените проценти.“

През последните няколко години австралийският имотен пазар привлече сериозен интерес заради ниските лихвени проценти. От началото на годината издадените разрешителни за нови сгради са нараснали с 30% на годишна база.

Високото търсене на жилища увеличи с 10% на годишна база цените им в най-населените градове на континента. По този начин секторът привлече много инвестиции. Въпреки това някои икономисти са на мнение, че жилищният пазар се охлажда, имайки предвид последните данни, показващи умерено отслабване на търсенето.

Същевременно търговците на дребно увеличиха минимално продажбите си през април – знак, че потребителското доверие се е стопило след бума в добивната промишленост, който остави пазара на труда в окаяно състояние, а политиците се опитват трескаво да намалят големите дългове.

През април продажбите на дребно нараснаха с 0,2% на месечна база. Икономистите предричаха 0,3% ръст. През януари покачването бе 1,1%, за да се охлади до 0,3% през февруари и 0,1% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още