IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Идва ли краят на доминацията на долара?

Нито един актив не успява да задържи статута си на резервна валута за много повече от век, показват данните от 1450 г. насам

12:29 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Идва ли краят на доминацията на долара?

Дебатът за статута на щатския долар като световна резервна валута е сред водещите за много от експертите в областта в наши дни. Този проблем обаче често е драстично преекспониран, смята основателят на Orcam Financial Group Кълън Рош.

Световните резервни валути от 1450 г. насам. Графика: DoubleLine.

Както се вижда от графиката нито един актив не успява да задържи статута си на резервна валута завинаги. Това обаче не биха да изненадва никого. Глобалната икономика е динамична и пазарните нагласи се променят. И в крайна сметка най-важното е кой държи статута на резерва валута. Много страни трупат доларови резерви, тъй като икономиката на САЩ продължава да е доминиращ играч в световната търговия.

Разбира се, щатският долар не е единствената валута, която представлява интерес за големите пазарни участници. Държавните средства се инвестират също и в единната европейска валута и китайските пари.

Тъй като обаче САЩ произвежда 22% от цялото световно богатство, страната играе специална роля в световната икономика. По силата на този факт натрупването на активи в деноминирани в долари финансови продукти доминира световната финансова система. Това е нещо като да си най-големият производител на даден пазар. Другите субекти трупат от твоите стоки, защото ти си най-големият производител. Това обаче се променя с течение на времето, като пазарните дялове се променят в крак с развиващата се икономика.

Ще изгубят ли САЩ статута си на резервна валута в даден момент? Да.

В действителност това вече започва да се случва под натиска на Европа и Китай.

Ще бъде ли това краят на света, ако всички изведнъж загърбят долара? Вероятно не.

Това просто ще означава, че САЩ ще отговарят за по-нисък дял от световното производство. Останалите икономики ще се засилят, което ще има още един положителен елемент – ще подобри още повече и без това ожесточената конкуренция на глобалния валутен пазар.

Това определено не е краят на света. Това е просто знак, че пазарните дялове се променят и когато сте номер едно рано или късно имате само една посока на движение – надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още