IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската икономика се разшири с 1% през първото тримесечие

Ръстът бе стимулиран от бума в строителната активност, която нарасна с 12,5% в периода януари-март

09:26 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новозеландската икономика се разшири с 1% през първото тримесечие

Икономиката на Нова Зеландия нарасна в трето поредно тримесечие, стимулирана от значителното разширение на строителната дейност, предава WBP Online.

Новозеландският брутен вътрешен продукт (БВП) се разшири с 1 на сто на тримесечна база в периода януари-март въпреки очакванията на пазара за по-силен растеж от 1,1 на сто. Резултатът за предходното тримесечие, приключило в края на декември, пък бе повишен леко до ръст от 1% спрямо предходната оценка от 0,9 на сто.

Данните на Новозеландската статистическа служба показаха, че строителната активност е достигнала нов рекорд през първото тримесечие на годината, отчитайки вторият най-висок тримесечен темп на растеж в историята от 12,5%.

С втори най-голям принос за растежа е била активността в добивния сектор, която се е разширила с 6,3% през тримесечието. Търговията на едро пък се е свила леко през отчетния период с 1,5 на сто.

Икономическият растеж през последната година до края на март 2014 г. достигна 3,3%. По този начин островната страна постигна годишен темп на растеж от на 3 на сто за първи път от началото на световната финансова криза.

"Въпреки че резултатът е малко по-слаб, отколкото ние и Новозеландската централна банка очаквахме, ревизиите за предишни тримесечия все още предполагат, че икономиката е развила значителна инерция в началото на годината", посочи икономистът в Westpac Майкъл Гордън след публикуването на данните за БВП.

През март тази година централната банка на Нова Зеландия започна процес на нормализиране на лихвените проценти след повишения инфлационен натиск в икономиката. Институцията извърши три последователни увеличения на лихвения процент от по 25 базисни пункта, с което ставката достигна 3,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още