fallback

Рублата пропадна до ново историческо дъно в близост до 37 за долар

Поредният спад дойде след директните обвинения към Русия от страна на САЩ за ситуацията в Украйна

12:28 | 29.08.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рублата се срина до рекордно ниско равнище на фона на все по-голямата заплаха от по-строги санкции от страна на Запада по отношение на Русия с оглед на напрежението около Украйна.

Руската валута поевтинява с нови 0,24 на сто до 36,847 в петък. Равнището е най-ниското от фактическото начало на новата ера за паричното средство през юли 1993 г.

Валутата на Русия изгуби още от покупателната си сила, след като американският президент Барак Обама обвини за първи път директно Кремъл за изострянето на насилието в Източна Украйна. По думите му сепаратистите са обучени, въоръжени и финансирани от Русия.

"Многократно и умишлено Русия е нарушила суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза Обама и добави, че нови кадри на руски войски в Украйна показват това ясно.

Последните действия на Москва ще имат "допълнителни щети и последствия", заплаши президентът на САЩ. Той определи като средство за възпиране НАТО, която през следващата седмица планира среща на високо равнище в Уелс, на която ще участва и самият Обама. На срещата на високо равнище се очаква да бъдат оповестени нови икономически санкции срещу Кремъл.

"В последните няколко дни нещата взеха завой към по-лошо и пазарите реагират на това", заяви пред Businessweek Ларс Кристенсен, главен анализатор за нововъзникващите пазари в Danske Bank в Копенхаген. "Вероятно се насочваме към нов кръг от санкции", допълни той.

"Настроението на инвеститорите се промени към по-лошо", посочи от своя страна и Владимир Брагин, ръководител на звеното за научни изследвания на Alfa Capital в Москва. "Изявленията от Киев, че Русия е изпратил войски в Украйна предизвикаха разпродажби", изтъкна той.

САЩ и Европейският съюз наложиха строги санкции на руските компании през юли, което накара Путин да отвърне на удара с ембарго върху вноса на хранителни стоки. Санкциите застрашиха силно руския бизнес, чийто достъп до кредитните пазари в Европа бе ограничен.

"Пазарът се разшири доста в последно време и инвеститорите използват увеличеното напрежение в Украйна като извинение, за да приберат печалбите", коментира пък Юрий Селиандин, валутен мениджър на GHP Group в Москва. "Въпреки срещата в Киев военната намеса не бе избегната и това разочарова пазара", отбеляза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 12.09.22 г.
fallback