IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се отказва от директна регулация на цените на храните

Подготвя се меморандум между пазарните участници за ограничаване на ръстовете чрез механизмите на саморегулация

09:46 | 29.08.14 г. 2
Русия се отказва от директна регулация на цените на храните

Руското правителство е изоставило засега идеята за директно регулиране на цените на хранителните продукти в условията на ембарго върху вноса, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на участници в среща със зам.-министър-председателя на Руската федерация Аркадий Дворкович.

Контролът на цените ще се извършва от участниците на пазара чрез подписване на меморандум, решено е на срещата.

Прессекретарят на Дворкович Алия Самигулина потвърждава информацията. "Това ще бъде меморандум за определяне на общите принципи на сътрудничество между пазарните участници, които ще работят за ограничаване  покачването на цените на селскостопанските продукти, суровини и храни”, посочва тя.

С параметрите на документа се легитимират търговците и сдруженията на производители, както и доставчиците.

Самигулина обаче подчертава, че е възможно в бъдеще да се стигне все пак до правителствено постановление за регулация на цените. Пазарните участници поне засега могат да решат проблема чрез механизмите на саморегулацията, допълва тя.

Параметрите на споразумението вече са били дискутирани на среща между представители на Министерството на земеделието и Министерството на промишлеността на Русия. Предполага се, че доставчиците ще запазят цените на групите храни, които попадат под въведените санкции, на същото ниво през цялата година, а търговците ще прилагат максимална надценка от 10 на сто.

Федералният закон за търговията дава право на държавно регулиране на цените на редица социално значими стоки, ако цената им се увеличи с 30% за месец, отбелязва информационната агенция. Тази разпоредба е въведена в закона през 2010 г. след ненормалната суша и заради растящите цени на елдата, но досега не е прилагана на практика.

По-рано – през 2007 г., е приложен механизъм за държавно регулиране на цените, припомня агенцията. Тогава в края на октомври беше подписан меморандум за “замразяване на цените” на социално значими стоки заради ръста в цените на храните в световен мащаб.

Промишленото министерство на Русия твърди, че в периода 8-25 август не са наблюдавани резки изменения на цените на храните заради наложеното ембарго на вноса. Федералната статистическа служба обаче отчита, че увеличението на цените се ускорява.

В редица региони на Русия вече са въведени пределни цени на някои храни, без да се чака решение на федерално ниво. Междувременно група депутати, начело с Генадий Зюганов, внесоха за обсъждане законопроект за регулиране на цените на храните на държавно и общинско ниво. Сред храните, обект на текстовете, попадат хляб и тестени изделия, млечни продукти, месо и месни продукти, риба и рибни продукти, слънчогледово масло, захар, зеленчуци, плодове, детските и диетични храни. Правителството ще има право да определя нивото на пределно допустимите стойности на търговските маржове за производителите на първични суровини, на преработвателите и на търговците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Xamsterdamm
преди 9 години
Русия май няма ясна идея как да се справи с проблема който сама си набута :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 9 години
Да почерпят ведър пример от Миро мазното , и той кат тях правеше меморандуми :) та и те ще постигнат същият успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още