IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия поставя хранителните магазини и пазари под надзор

Създаването на мониторинговата система беше наредено от премиера Дмитрий Медведев

14:33 | 11.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия поставя хранителните магазини и пазари под надзор

След забраната за внос на западни аграрни продукти Русия иска да ограничи възможността за скок на цените. За тази цел специална система ще наблюдава как се отразяват санкциите за внос на храни от Запада в Русия. Създаването на мониторинговата система е наредено от премиера Дмитрий Медведев на първия вицепремиер Игор Шувалов и на вицепремиера Аркадий Дворкович.

Заедно с експерти от земеделското министерство, Министерството на промишлеността и Федералната митническа служба двамата ще трябва да анализират какво се случва на пазара след забраната, става ясно от стенограма на днешното заседание на Дмитрий Медведев с неговите министри.

От документа става ясно, че премиерът на Русия препоръчва да се поддържа обратна връзка и с доставчиците и вносителите на селскостопанска продукция, които да съобщават как работят при новите условия. 

Припомняме, че на 7 август Русия забрани вноса на храни и селскостопанска продукция от страните от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. Тази мярка беше обявена като "защитна за Русия" и се прилага срещу държави, които налагат икономически санкции срещу руски физически и юридически лица. 

Забранени са вносът на плодове и зеленчуци, всички видове месо и месни продукти, риба, морски продукти, както и мляко и млечни продукти. Опасенията на анализаторите са, че тези мерки ще доведат до недостиг на хранителни продукти в магазините и ще повишат инфлацията в страната. 

Властите обаче отговориха с разрешителни за внос от държави като Бразилия. Търсят се и други доставчици на храни, които са извън държавите, засегнати от санкциите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
payak
преди 9 години
Internet, много негативизъм.. Просто е напълно нормално Русия да си следи пазара, все пак голяма страна - голям внос. В достатъчно изгодна позиция е да внася избирателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Половин свят се е наредил вече на опашка за да внася в Русия, вие ревете за западните продукти. Да го духат -западните продукти - с тях и без тяхКакъв е делът им - между 3-5-9% по различните позиции. ТолковаЕгати смешките в този ***-аджийски сайтЕдин ще спечели, друг ще губи, крайният резултат е нула.Толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още