IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН поиска от Русия да изтегли бойците си от Украйна

Насилието в източните региони на Украйна ескалира опасно, предупреждава органът на ООН

09:27 | 29.08.14 г. 4
<p>
	Съветът за сигурност на ООН за 24-ти път заседава заради кризата в Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съветът за сигурност на ООН за 24-ти път заседава заради кризата в Украйна. Снимка: Ройтерс

На извънредно заседание Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) поиска от Русия да изтегли бойците си от новия фронт на бойните действия в района на Азовското крайбрежие, съобщава АП.

Американският посланик в ООН обвини Москва, че е излъгала за ролята си в кризата в Украйна, допълва информационната агенция.

Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

На извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН, която се състоя снощи, участниците се обединиха около мнението, че насилието в източните региони на Украйна ескалира опасно. Организацията обаче призна, че не е могла да направи независима проверка на най-новите доклади, в които се твърди, че Русия е изпратила военни и техника в подкрепа на сепаратстите.

Само около час преди срещата украински военни съобщиха, че две колони от руски танкове и военни превозни средства са изстреляли няколко ракети към един от граничните пунктове с Украйна и след това са навлезли в страната. Според Киев целта на Москва е да овладее територия, която да осигури сухопътен достъп до анексирания през март полуостров Крим.

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър коментира, че Съветът за сигурност се среща за 24-ти път заради ситуацията в Украйна. “Всеки път ние изпращахме ясно послание: Русия, спрете този конфликт! Русия обаче не чува”, посочва тя.

“Русия манипулира, завоалира и направо излъга”, посочва още Пауър, като допълни, че САЩ ще работи с партньорите си от Г-7 за налагането на допълнителни санкции срещу Москва.

Руският посланик Виталий Чуркин защити страната си, като посочи, че “Киев води война срещу собствения си народ”. Той обаче не отрече присъствието на руски изтребители - нещо, което Кремъл енергично отрича през последните дни.

“Има руски доброволци в източните части на Украйна. Никой не го крие”, посочи той и допълни, че също иска да изпрати послание към Вашингтон: “Спрете да се месите във вътрешните работи на суверенни държави”, посочи той и призова “Вашингтон да обуздае своите геополитически амбиции".

Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
Xamsterdamm
преди 9 години
Почнаха признанията :) После ша почнат и молбите, като дойде глада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ООН да кажат и на Израел да си изтегли войските и на Америте да не бият повече арабите, щото тъй или иначе няма се търгува само в долари за в бъдеще. И тек тогава да се праат на отворени на руснаците ..... тва ООН ква подмолна организация и заплати без данъци получават, че и магазини им напрайли без мита и на половин цени, тея са по равни и от равните в народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Русия веднага ще им прекрати отпуските и ще ги повика за учения и маневри в Донецк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още