IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН поиска от Русия да изтегли бойците си от Украйна

Насилието в източните региони на Украйна ескалира опасно, предупреждава органът на ООН

09:27 | 29.08.14 г. 4
<p>
	Съветът за сигурност на ООН за 24-ти път заседава заради кризата в Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съветът за сигурност на ООН за 24-ти път заседава заради кризата в Украйна. Снимка: Ройтерс

Чуркин обвини Съвета за сигурност на ООН, че е блокирал руската декларация за спиране на огъня в източната част на Украйна с напълно несериозен претекст. "Съветът за сигурност, в резултат на разрушителните усилия на няколко от членовете му, не е в състояние да играе своята роля в решаването на украинската криза”, посочи той.

Чуркин настоя и за прекратяване на спекулациите около сваления малайзийски самолет. "Досега само Русия прозрачно и значително допринесе за разследването на тази трагедия. От друга страна, ние чуваме само предположения и няма никаква информация”, посочи той и призова Киев да публикува записа на украинските ръководители на полети, които са направлявали полета на самолета.

Москва на практика беше изолирана в заседанията на Съвета за сигурност заради украинската криза, но заради правото на Русия на вето като един от петте постоянни членове на Съвета той не беше в състояние да действа.

Според различни доклади, които се позовават на сателитни снимки, сепаратисткият арсенал наброява 100 танка, 80 бронетранспортьора, 500 противотанкови оръжия и повече от 100 артилерийски оръдия, заяви британският посланик Марк Лайъл Грант, който председателства Съвета този месец. “Сега ние виждаме неопровержимо доказателство за редовни руските сили, опериращи в Украйна”, допълни той.

Финландското правителство междувременно обяви, че бойните самолети на страната са в готовност за прихващане на чужди ВВС, след като властите са засекли руски самолети, нарушили въздушното пространство на страната, съобщава Bloomberg.

Руски транспортен самолет Ан-72 е прекосил финландската граница вчера малко след полунощ близо до граничния град Порвоо във Финския залив. Руски държавни самолети са заподозрени и в две други нарушения на въздушното пространство на южното крайбрежие на Финландия през последните дни. Регистрирани са и още два случая през май, а от 2005 г. досега случаите са общо 11. В Естония са регистрирани пет подобни случая през тази година и осем през предходните седем години.

Финландското правителство гледа на ситуацията като на "изключително злополучни инциденти", които трябва да бъдат "взети много сериозно", заяви министърът на отбраната Карл Хаглунд пред журналисти. Той допълни, че допуска нарочни действия на Москва и изтъкна, че не знае каква е целта им.

Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
Xamsterdamm
преди 9 години
Почнаха признанията :) После ша почнат и молбите, като дойде глада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ООН да кажат и на Израел да си изтегли войските и на Америте да не бият повече арабите, щото тъй или иначе няма се търгува само в долари за в бъдеще. И тек тогава да се праат на отворени на руснаците ..... тва ООН ква подмолна организация и заплати без данъци получават, че и магазини им напрайли без мита и на половин цени, тея са по равни и от равните в народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Русия веднага ще им прекрати отпуските и ще ги повика за учения и маневри в Донецк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още