IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Испания забавя ръста през август

На сезонно изгладена база показателят се повишава с 0,6% след увеличението с 0,9% през юли

15:42 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в Испания забавя ръста през август

Индустриалното производство в Испания се забавя значително през август, пише WBP Online, цитирайки данни на Института за национална статистика (INE) на Испания.

На неизгладена база индустриалното производство в четвъртата по големина икономика в еврозоната се забавя с 1,8% през август, след като се разшири с ревизирани нагоре 1,1% през юли, сочат данните. На сезонно изгладена база показателят се повишава с 0,6% през август, спрямо ревизираните нагоре 0,9% през юли и пазарни очаквания за ръст от 0,9 на сто.

Активността в промишления сектор се забавя през септември, като все пак остава на положителна територия. Индексът на мениджърските покупки (PMI) на Markit Economics за Испания се забави до 52,6 пункта през септември от 52,8 пункта през август. Показателят остана над границата от 50 пункта, обозначаваща растеж, за девети пореден месец, след като за последно сигнализира свиване на промишлената активност през ноември 2013 г.

Въпреки че испанската икономика изпраща някои положителни сигнали сред възстановяващите се европейски икономики, извънредно високата безработица продължава да е големият нерешен проблем на страната и представлява сериозен риск за растежа в редица сектори.

Броят на регистрираните безработни в Испания отчете ново повишаване през септември, стана ясно от данни на Министерството по заетостта и социалната сигурност миналата седмица. Броят на регистрираните безработни нарасна с 19,7 хил. през септември, надвишавайки очакванията на пазарите за ръст от 18,5 хил. и спрямо 8,1 хил., отчетени през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още