IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобряването на икономиката няма незабавно да подкрепи имотния пазар в Испания

Заради безработицата търсенето на жилища няма как да получи допълнителен тласък, според Moody's

13:22 | 16.09.14 г.
Подобряването на икономиката няма незабавно да подкрепи имотния пазар в Испания

Подобряването на икономиката на Испания няма незабавно да даде отражение върху сектора на имотите и да доведе до значителен ръст на цените на жилищата, прогнозира рейтинговата агенция Moody's, цитирана от Bloomberg.

Основните проблеми на пазара на имоти в страната си остават – свръхпредлагането на жилища, високата безработица, както и намаляването на населението, подчертава рейтинговата агенция, като прогнозира, че спадът на цените ще продължи поне още една година.

Цените на жилищата в Испания се сринаха с около 40 на сто от началото на кризата досега и за първи път от шест години се повишиха през второто тримесечие. Това възроди надеждите за плавно възстановяване на сектора, след като страната преживя най-тежката рецесия в демократичната си история.

„Въпреки обявленията, че е настъпил краят на спада на цените и очакванията за скорошни увеличения, все още е твърде рано да се говори за възстановяване като цяло“, коментира Фернандо Енсинар, съосновател на Idealista.com – най-големият сайт за имоти в Испания.

„Според нашите данни цените продължават да падат с около 5% годишно. Да, данните ни се различават от данните в други доклади, но това е поради различната методология, по която събираме информацията“, допълва той.

Същевременно испанският статистически институт прогнозира, че населението на страната от 25 до 35 години – традиционните купувачи на първи дом, ще намалее с 35% през следващото десетилетие. Негативната прогноза е на фона на изключително високото ниво на безработицата в страната – 24,5%, което нарежда Испания на второ място в Европейския съюз (ЕС) след Гърция.

Заради безработицата търсенето на жилища няма как да получи допълнителен тласък, особено на фона на влошеното качество на разкритите нови работни места, посочват от Moody's.

Новите запаси от жилища, които се утроиха в периода 2005 – 2009 г., са намалели със само 13 на сто от 2009 до 2013 г., сочат още данните на рейтинговата агенция. Същевременно ипотечното кредитиране продължава да се свива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още