IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания очаква да отчете първичен бюджетен излишък от 2016 г.

В бюджета за следващата година са предвидени данъчни съкращения за 9 млрд. евро и финансова подкрепа за образованието и бизнеса

11:43 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания очаква да отчете първичен бюджетен излишък от 2016 г.

Испанското правителство се надява да започне да отчита първичен бюджетен излишък от 2016 г., сигнализирайки, че драматичният ръст на държавния дълг най-накрая започва да се забавя, пише Financial Times.

Властите в Мадрид признават, че правителственият дълг е напът да надвиши 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през следващата година, но и прогнозираха, че след изкачването на този връх съотношението на дълга към БВП ще слезе под 100% през 2017 г. Правителството заяви, че година по-рано очаква да постигне първичен бюджетен излишък, в който не се включват плащанията по лихвите върху съществуващия дълг.

Прогнозата беше направена от испанския финансов министър Кристобал Монторо в рамките на представянето на бюджета за следващата година. Изявлението идва на фона на нарастващата увереност в Мадрид, че националната икономика излиза от дълговата криза по-бързо от очакваното, като според официалната прогноза икономическият растеж в страната ще достигне 2% през 2015 г.

Самият бюджет предвижда данъчни съкращения за 9 млрд. евро, както и увеличаване на разходите в области като образование и подкрепа за малкия и средния бизнес. Освен това правителството очаква да похарчи с 15% по-малко средства за помощи за безработни през следващата година спрямо 2014 г., като с това бюджетната линия намалява до 25,3 млрд. евро.

Публичните финанси на Испания бяха подложени на сериозен натиск в годините след спукването на балона в жилищния сектор в страната, което доведе до рязък спад на данъчните постъпления от операциите на пазара на недвижими имоти и други икономически дейности. Мадрид също така беше принуден да налее милиарди евро в несигурната банкова система, за да я спаси.

Очакванията на испанското правителство са доста по-оптимистични от последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), който очаква испанският дълг да надвишава 100% от БВП на страната поне до 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още