IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика се ускори с 0,6% през второто тримесечие

В основата на най-големия ръст на БВП от края на 2007 г. са вътрешното потребление и бизнес инвестициите

11:12 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанската икономика се ускори с 0,6% през второто тримесечие

Икономическият растеж на Испания се е ускорил през второто тримесечие – знак, че възстановяването на иберийската страна може най-накрая да набере скорост след годините на мудност, пише WBP Online.

Първата оценка за испанския растеж според официалните правителствени данни показа ръст от 0,6% на тримесечна база в периода април-юни. Темпът на растеж е най-силният от последните три месеца на 2007 г., когато брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания нарасна с 0,8%.

Измерена на годишна база, икономиката нарасна с 1,2% в сравнение с разширението от 0,5 на сто през предходното тримесечие.

"Вътрешното потребление и бизнес инвестициите са по същество в основата на растежа на БВП през второто тримесечие", съобщиха от Испанската централна банка, която прогнозира повишение от 0,5% в периода април-юни. "Този продължителен модел преобладава, тъй като възстановяването започна в средата на 2013 г., белязано от постепенното засилване на търсенето на вътрешния пазар", изтъкнаха експертите.

Наскоро представените макроикономически данни за юни и юли до голяма степен подкрепиха идеята за постепенно възстановяване на Испания. Централната банка коригира прогнозата за годишния растеж до 1,3% в сравнение с предходното очакване от 1,2%. Въпреки това като се има предвид цялостната ситуация в еврозоната, както и въздействието на ответните мерки на Русия спрямо испанското селско стопанство, предпазливостта не е неоправдана.

Изключително високата безработица, особено сред младите хора, остава нерешен проблем и може да остане такъв за дълъг период от време. Въпреки че броят на регистрираните безработни в Испания отчете нов спад през юли, отстъплението от 29 841 бе далеч от оптимистичната прогноза за свиване на безработните с 111 900.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още