fallback

Тихата валутна девалвация във Венецуела

Покупателната сила на боливара е с 61% по-ниска спрямо същия период на миналата година

17:51 | 08.10.14 г. 15

Най-голямата в света валутна девалвация се случва с толкова малко фанфари, че може и да сте я пропуснали, пише Bloomberg.

Венецуела принуждава компаниите да плащат средно 61% повече за долара в държавни търгове в сравнение със същия период преди една година според оценки на Barclays Plc. Търговете са единственият начин за повечето от тях да си набавят ограничената в страната чуждестранна валута, използвана за закупуване на стоки от чужбина. Същевременно официалният валутен курс е 6,3 боливара за долар.

Южноамериканската страна се стреми да облекчи хроничния валутен недостиг, причинен от годините на увеличаващ се държавен контрол върху цялата икономика. В същото време президентът Никола Maдуро не е особено склонен да предприеме девалвация на официалния курс поради загрижеността, че това ще донесе на страната и хиперинфлация и задълбочаване на недостига на стоки, който предизвика смъртоносни протести по-рано през годината.

"Властите не съобщават в пресата, че девалвират валутата, но всъщност това е, което те ефективно правят", посочи Джим Кредж, мениджър на Stone Harbor Investment Partners LP в Ню Йорк. "Курсът 6,3 боливара за долар изобщо не е близо до реалността", допълни той.

След изпадането в неплатежоспособност на Аржентина през юли инвеститорите разглеждат предстоящите през следващата седмица облигационни плащания на Венецуела на стойност 1,8 млрд. долара като следващия голям проблем за региона. На 3 октомври правителството се раздели с 1,8 млрд. долара от валутните си резерви, изпращайки ги на 11-годишното дъно от общо 20 млрд. долара според данните на централната банка.

Венецуела предприе валутен контрол през 2003 г., за да защити намаляващите си резерви срещу тези, които бившият президент Уго Чавес наричаше "диви капиталисти". Контролът се развиваше през годините, като част от нововъведенията бяха именно валутните търгове за местния бизнес.

Според някои експерти девалвацията на валутата може да помогне на правителството на Венецуела да подобри финансите си, вкарвайки в страната повече боливари за всеки долар, набавен чрез продажба на петрол в чужбина.

Нито Министерството на финансите, нито Министерството на информационното обслужване обаче отговори на молбите за коментар относно политиката на правителството спрямо чуждестранните валути.

За последно Мадуро открито девалвира боливара през февруари 2013 г., когато Чавес все още се бореше с тежко заболяване, намалявайки официалния курс до 4,3 за долар. Впоследствие настоящият президент пое и официално лидерската позиция след смъртта на своя ментор.  

Венецуелският брутен вътрешен продукт (БВП) се е свил с 2,1% през второто тримесечие според средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Венецуела, която има най-големите резерви на суров петрол в света, традиционно забавя отчитането на икономическата си статистика, като все още се очаква да публикува данните за БВП за първото тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 10.09.22 г.
fallback