IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихата валутна девалвация във Венецуела

Покупателната сила на боливара е с 61% по-ниска спрямо същия период на миналата година

17:51 | 08.10.14 г. 15
Тихата валутна девалвация във Венецуела

Най-голямата в света валутна девалвация се случва с толкова малко фанфари, че може и да сте я пропуснали, пише Bloomberg.

Венецуела принуждава компаниите да плащат средно 61% повече за долара в държавни търгове в сравнение със същия период преди една година според оценки на Barclays Plc. Търговете са единственият начин за повечето от тях да си набавят ограничената в страната чуждестранна валута, използвана за закупуване на стоки от чужбина. Същевременно официалният валутен курс е 6,3 боливара за долар.

Южноамериканската страна се стреми да облекчи хроничния валутен недостиг, причинен от годините на увеличаващ се държавен контрол върху цялата икономика. В същото време президентът Никола Maдуро не е особено склонен да предприеме девалвация на официалния курс поради загрижеността, че това ще донесе на страната и хиперинфлация и задълбочаване на недостига на стоки, който предизвика смъртоносни протести по-рано през годината.

"Властите не съобщават в пресата, че девалвират валутата, но всъщност това е, което те ефективно правят", посочи Джим Кредж, мениджър на Stone Harbor Investment Partners LP в Ню Йорк. "Курсът 6,3 боливара за долар изобщо не е близо до реалността", допълни той.

След изпадането в неплатежоспособност на Аржентина през юли инвеститорите разглеждат предстоящите през следващата седмица облигационни плащания на Венецуела на стойност 1,8 млрд. долара като следващия голям проблем за региона. На 3 октомври правителството се раздели с 1,8 млрд. долара от валутните си резерви, изпращайки ги на 11-годишното дъно от общо 20 млрд. долара според данните на централната банка.

Венецуела предприе валутен контрол през 2003 г., за да защити намаляващите си резерви срещу тези, които бившият президент Уго Чавес наричаше "диви капиталисти". Контролът се развиваше през годините, като част от нововъведенията бяха именно валутните търгове за местния бизнес.

Според някои експерти девалвацията на валутата може да помогне на правителството на Венецуела да подобри финансите си, вкарвайки в страната повече боливари за всеки долар, набавен чрез продажба на петрол в чужбина.

Нито Министерството на финансите, нито Министерството на информационното обслужване обаче отговори на молбите за коментар относно политиката на правителството спрямо чуждестранните валути.

За последно Мадуро открито девалвира боливара през февруари 2013 г., когато Чавес все още се бореше с тежко заболяване, намалявайки официалния курс до 4,3 за долар. Впоследствие настоящият президент пое и официално лидерската позиция след смъртта на своя ментор.  

Венецуелският брутен вътрешен продукт (БВП) се е свил с 2,1% през второто тримесечие според средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Венецуела, която има най-големите резерви на суров петрол в света, традиционно забавя отчитането на икономическата си статистика, като все още се очаква да публикува данните за БВП за първото тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
чек да каже още нещо трола от Тян Ан Мрън, че неверват тука училите в УНСС, че ше се мерим според юана ама май май натам отиа работата .... и девалвацията във Венецуелата ше се преразгледа май в юани, както беше и кредита на Аржентина и толкозNo longer #1? China may replace US as biggest economy this year World Bankhttp://rt.com/business/155892-china-overtake-us-economy/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
кво има общо борсата с Путинофилия ?!? Lucifera поства за паритет евро/долар и това съвпада с Hurst Cycles на борсата къде сега Путин го виде тука и ако си от УНСС ще замоля ....Предишните ми коментари са, че доларите няма да са резервна валута в най-скоро време, нито Путин ми е любимец нито майка му, човека се опитва както и тоя Боливиеца да се дръпнат от долара и ше го напраат независимо дали ти искаш или аз толкоз за кремълския *** ... *** ви и у американските поданици тука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Трубадур
преди 9 години
Пич, ти да не си кремълски *** бе? Оди да коментираш на putinofili.ru !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
еми значи тогава ще завърши големия мечи цикъл на борсата и Lehman ше ни се стори кат разодка в парка, дет пишеше тоя Rickards, ше седнат играчите и ше начертаят новите правила на играта и всичко от начало ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
я коментирайте това: http://banks.dir.bg/2014/10/08/news17545307.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
мхм, ако боливарите кажат я дайте тука ланци за бензин, който има той ше получи бензин, кой ги нема да си купи с доларите ланеците и да си плати с ланеци бензинот ... :)) руските пляски май започнаха да правят такова нещо Газпром започна да разпродава в рубли нищо, че пада рублата ако ще и 1:500 да е цената в долари или в ерво после ше им се наложи да ги купуват инак нема да има газ европееца, аа забрайх те ше имат шистак от САЩа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
ами чака се още една държава да започне и тогава ше се усети при американците, жълтурите още малко им тряя и тогава bye bye dolar welcome yuan са ше ми бъде интересно и с референдума в Швейцария а там поне хората не са прости като нашите, да си гласуват да им се върне златото и да се забрани на SNB да продават златото, да видиме де да видим с тоя долар кво ше стане, но определено няма да е резервна валута в най-скоро време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
скоро и в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Виж ако ще го правят в златото вече ще е интересно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Miraka
преди 9 години
В случая не можах да я хвана :) А съдейки по минусите, и други не са :) В такъв случай съм съгласен ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още